Росія в односторонньому порядку вирішила не додати Україні 7,8 мільярдів кубів газу

Вівторок, 28 червня 2005, 17:27
ВАТ "Газпром" в односторонньому порядку вирішив зарахувати 7,8 млрд. куб. м свого газу в підземних сховищах України в рахунок оплати за транзит свого газу по українській території.

Про це повідомила прес-служба "Газпрому" за підсумками переговорів глав "Газпрому" Олексія Міллера й "Нафтогаз України" й Олексія Івченка, що відбулися у вівторок.

Міллер поінформував Івченка про це рішення під час переговорів у вівторок. "Дане рішення прийняте "Газпромом" в односторонньому порядку відповідно до діючих договорів між двома компаніями", - говориться в прес-релізі.

"Рішення прийняте, і в української сторони немає інших варіантів, крім як його виконати", - заявив Агентству газової інформації (АГІ) прес-секретар глави "Газпрому" Сергій Купріянов.

У той же час сам Міллер в ефірі телеканалу НТВ відзначив, що "українська сторона визнала права "Газпрому" на цей газ".

"Але найголовніше - те, що пропонується на сьогоднішній день, поки нас не влаштовує. Нам запропоновано забирати цей газ рівномірно в зимовий період, а це підриває сам принцип використання з у підземних сховищах", - сказав Міллер.

"Нам газ у сховищах потрібний для використання в пікових ситуаціях. Коли, наприклад, холодно в Західній Європі, наші клієнти просять додатковий газ. Але, на жаль, виглядає так, що тоді коли нам газ потрібний, Україна нам цей газ віддати не може", - сказав глава "Газпрому".

У зв'язку з цим, основною темою обговорення на зустрічі стало питання балансу газу України в 2005 році й умови поставки "Газпромом" додаткових обсягів газу для НАК "Нафтогаз України", констатує "Газпром".

Російський газовий монополіст готовий розглянути можливість поставок цього року додаткових обсягів газу Україні за цінами, що відповідають європейському рівню, повідомив Міллер українському гостеві.

Сторони також розглянули питання, пов'язані з переходом на оплату транзиту й поставок газу грошима, без товарної складової, починаючи з 2006 року.

За підсумками переговорів Івченко повідомив журналістам, що "Нафтогаз України" представив "Газпрому" свій варіант протоколу до міжурядової угоди про умови транзиту російського газу на 2006 рік, що зберігає колишній механізм розрахунків за транзит газу.

Але прес-секретар глави "Газпрому" заявив АГІ: "Наша позиція з цього питання заявлена й незмінна".

Як повідомлялося, у минулу п'ятницю Міллер заявив про намір "Газпрому" з 2006 року збільшити ціну на газ для країн СНД і Балтії.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

Івченко домовився про газ з Туркменбаші, а Росія підніме ціни

Росіяни вимагають гроші за газ, але поки все йде "важко"

Україна буде розраховуватися за газ з Росією транзитом

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування