ТИМОШЕНКО ВЖЕ 4 МІСЯЦІ ХОЧЕ ДОПОМОГТИ ПІНЧУКУ З ЗАВОДАМИ

Вівторок, 28 червня 2005, 18:19
Уряд виступає за прийняття закону, що визначить кілька десятків стратегічних об'єктів для їхньої переоцінки й повторної приватизації з наданням нинішньому власникові переважного права викупу з урахуванням вкладених у нього коштів.

Про це повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Глава уряду відзначила, що цей законопроект був підготовлений чотири місяці тому, але його прийняттю протидіє "колосальне лобі".

"Прийняти закон, що, виділить, наприклад, кілька десятків стратегічних об'єктів, де можна за спеціальною методикою провести дооцінку й надати право власникам першим придбати своє підприємство за реальною ціною", - сказала Тимошенко.

"Але всі інші десятки тисяч підприємств повинні бути повністю вільні від яких-небудь переслідувань щодо власності", - уточнила вона.

За її словами, "можна було б створити правову модель "амністії" всіх інших і навіть видати державні сертифікати недоторканності, які ми могли б передбачити цим законом".

Тимошенко пояснила, що в законі буде прописаний вичерпний перелік підприємств, для зміни якого була б потрібна згода трьох чвертей парламенту.

"І тоді до кінця року дооцінити ці стратегічні підприємства. А якщо власник не захоче доплатити зазначену суму, то тільки тоді виставити підприємство вже на реальний продаж", - сказала вона.

За її словами, щоб уникнути упередженості оцінювача, підприємство виставляється на експертний аукціон.

"Усіх, хто хочуть прийти й бачать це підприємство як свою потенційну власність, наприклад, запустити на конкурс, щоб вони поклали 50% застави оцінної вартості", - пояснила глава уряду, відзначивши, що аукціон необхідно зробити відкритим навіть для преси.

"Наступне - сформувалася ціна на аукціоні, власникові дається право заплатити цю ціну першим, за винятком того, що він заплатив за це підприємство державі раніше, за винятком доведених інвестицій, які він з боку вніс, а не з оборотних грошей цього підприємства", - сказала Тимошенко.

"Можна було б навіть передбачити дисконт", - додала вона.

"Всім іншим пральням, магазинам, заводам, городам, будинкам, офісам - просто амністувати. Якщо ми цього не зробимо, мені здається, самі господарюючі суб'єкти самознищать свої всі бізнес-проекти, тобто вони просто не знайдуть можливості помиритися. Тому треба ставити крапку", - вважає Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування