Росіяни пишуть, що Івченко в Москві був у шоці, і газом займеться Тимошенко

Середа, 29 червня 2005, 12:16
Російська газета "Комерсант" прогнозує, що після однобічного рішення "Газпрому" зарахувати зниклий в Україні газ за рахунок оплати за транзит, дефіцит газу в Україні цього року складе майже 10 млрд. кубометрів.

Так газета коментує підсумки переговорів глав "Нафтогазу" Олексія Івченка і "Газпрому" Олексія Міллера у вівторок у Москві.

Видання відзначає, що замість 23 млрд. кубометрів газу Україна цього року одержить від "Газпрому" як плату за транзит тільки 15,2 млрд. кубометрів.

Видання відзначає, що покриття дефіциту за рахунок збільшення туркменських постачань малоймовірне: "По-перше, Туркменія не зможе різко збільшити видобуток, по-друге, з урахуванням транспортних витрат туркменський газ коштує більш $60 за тисячу кубометрів, що для України занадто дорого".

"Комерсант" також пише, що Івченко "виявився не готовий" до однобічного рішення "Газпрому", і, за словами свідків переговорів, "був у шоці".

Ввечері він заявив, що "Нафтогаз України" буде змушений проводити несанкціонований добір газу з транзитних трубопроводів.

Представники "Нафтогазу" відмовилися прокоментувати підсумки зустрічі Івченка і Міллера, заявивши лише, що "це тільки перший етап переговорів, які надалі будуть проходити за особистої участі прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко".

У прес-службі уряду України "Комерсанту" заявили: "Ми зацікавлені в розвитку взаємовигідних і добросусідських відносин з Росією в газовій сфері. І в рамках сьогоднішньої зустрічі представники "Нафтогазу" і "Газпрому" домовилися турбуватися про імідж обох сторін і не робити різких заяв".

Утім, член комітету з ПЕК Верховної Ради Олександр Гудима заявив "Комерсанту", що "навіть якщо "Газпром" реально недопоставить газ у рахунок цих 7,8 млрд. кубометрів, весь транзит все одно йде через територію України, а виходить, Україна зможе забрати газу стільки, скільки потрібно".

"Тому ніякої газової кризи не буде", - сказав він.

У той же час аналітик компанії "Трійка Діалог" Валерій Нестеров сказав російській газеті "Ведомости", що будь-які однобічні дії свідчать про низький рівень співпраці компаній.

Він сказав, що це може загострити і без того їхні непрості відносини – тепер варто чекати відповідних кроків України, наприклад у перевірках правоохоронних органів.

Україна може і підвищити ціни на транзит газу для "Газпрому", припускає Нестеров. Але Вадим Клейнер з Hermitage Capital Management вважає дії "Газпрому" правильними: компанія повинна одержувати оплату за свій газ, адже, якщо вважати за світовими цінами, мова йде про пропажу $1,25 млрд.

Читайте також:

Росія в односторонньому порядку вирішила не додати Україні 7,8 мільярдів кубів газу

Івченко пригрозив "Газпрому" у відповідь на одностороннє рішення


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування