"Нафтогаз" не боїться погроз Росії, бо анулює все що було

Середа, 29 червня 2005, 14:44
Голова НАК "Нафтогаз" Олексій Івченко вважає, що ситуацію навколо російського газу, що перебуває в українських підземних сховищах і деякий час вважався зниклим, буде вирішено на максимально вигідних для України умовах.

Так він прокоментував у середу повідомлення про те, що російський "Газпром" вирішив в односторонньому порядку зарахувати цей газ в рахунок оплати за транзит.

"Односторонній порядок – це казки для приїжджих. Ніхто нічого в односторонньому порядку зробити не зможе, бо є угоди", - зазначив Івченко.

"Якщо російський "Газпром" в порушення умов спробує зробити щось в односторонньому порядку, ми обнуляємо будь-які зобов’язання перед російською стороною…і зараховуємо цей газ в транзит до Європи", - зазначив голова "Нафтогазу".

Зараз, за його словами, українська робоча група в Москві узгоджує це питання з російською стороною.

"На сьогоднішній день 7,8 мільярдів кубометрів газу власності російського "Газпрому" знаходиться в українських підземних сховищах. На сьогоднішній день, ми ведемо переговори по механізму розрахунків", - запевнив Івченко.

Що стосується пропозиції "Газпрому" зарахувати цей обсяг газу в рахунок транзиту, то, за словами Івченка, ця пропозиція "вигідна в одному питанні".

"Газпром" визнав, що цей газ йде по 50 доларів за тисячу кубометрів, а не за європейською ціною...Чи брати його чи не брати, ми запропонували іншу формулу розрахунку", - зазначив голова "Нафтогазу".

Україна, за словами Івченка, пропонує "Газпрому" віддати 1,75 мільярду кубометрів газу у четвертому кварталі 2005 року, 1,75 – у першому кварталі наступного року, 3,4 мільярди – залишити в сховищі для підтримання тиску, а ще 1 мільярд віддати у четвертому кварталі наступного року.

"Що стосується ультиматиму: жодного разу ультиматуму в переговорах НАК "Нафтогаз" і "Газпромом" немає. Всі зустрічі відбувалися в абсолютно дружніх обставинах. Є комерційні торги, а не ультиматуми", - запевнив Івченко.

Він також спростував, що Україна не відповіла на більше 40 вимог видати газ. "Були запити, менше 40, частина з них не була виконана з причин, що на виході було повне завантаження газопроводу", - зазначив Івченко.

Він також зазначив, що зараз Україна перевиконала на 2,2% вимоги Росії по транзиту газу.

Раніше повідомлялося, що ВАТ "Газпром" в односторонньому порядку вирішив зарахувати 7,8 млрд. куб. м свого газу в підземних сховищах України в рахунок оплати за транзит свого газу по українській території.

У відповідь на це Івченко у вівторок запропонував зарахувати цей газ у рахунок експорту російського газу через територію України в Європу. Як відомо, якщо цей газ зарахувати в рахунок експорту, то за його транзит по території України Росія має заплатити.

"Українська правда"

Читайте також:

Росія в односторонньому порядку вирішила не додати Україні 7,8 мільярдів кубів газу

Івченко пригрозив "Газпрому" у відповідь на одностороннє рішення


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування