Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна винна Туркменбаші не 600 мільйонів, а 550. І ті товаром

Середа, 29 червня 2005, 15:47
"Нафтогаз України" проводить переговори з Туркменістаном про закупівлю до 60 мільярдів кубометрів газу на рік, починаючи з 2007 року.

Про це заявив голова "Нафтогазу" Олексій Івченко на прес-конференції в середу.

Він нагадав, що нещодавно він домовився з президентом Туркменістану Ніязовим про підписання угоди на 25 років про постачання туркменського газу в Україну, яку планується підписати в ході візиту президента Туркменістану в Україну.

"Аналогічна угода вже підписана з Росією, але президент Туркменістану запевнив, що ресурсів країни вистачить на виконання двох цих угод", - сказав Івченко.

Водночас він не назвав ціну, за якою купуватиметься цей газ.

"Поки що це комерційна таємниця, а то Росія вже й так не дала повітряного простору літаку, коли ми летіли з Туркменістану після цієї угоди. Довелося облітати і на годину довше летіти", - розповів Івченко.

Він також розповів, що тепер туркменський газ коштуватиме для України 44, а не 58 доларів. Відповідні угоди підписані на II півріччя 2005 року і 2006 рік. Нова схема розрахунків, за словами Івченка, дозволить Україні заощадити $754 млн.

Івченко запевнив, що попередня схема розрахунків 50% грошима, 50% - товаром була невигідною, оскільки газ виходив навіть дорожче 58 доларів, враховуючи ціну товарів.

Він також наголосив, що зі зміною старої схеми, кількість постачання українських товарів до Туркменістану не зменшиться.

"Можу вас запевнити, вона стане ще більшою", - пообіцяв Івченко.

За словами Івченка, у Туркменістані був підписаний протокол, згідно з яким мають бути підписані окремі прямі контракти з міністерствами і підприємствами Туркменістану на постачання українських товарів.

"За рахунок цього ми також зможемо мати деяку економію - і з одного, і з іншого боку - присутність українських товарів на туркменському ринку з великим обсягом, ніж дотепер", - запевнив Івченко.

Водночас, за його словами, за I півріччя 2005 року Україна розрахується товарними постачаннями.

Говорячи про борги за туркменський газ, то Івченко запевнив, за 2005 "Нафтогаз" не має "жодного боргу".

Що стосується 2004 року, то НАК має заборгованість на 61 мільйон доларів, які домовлено погасити за рахунок товарних поставок. Щодо заяви Туркменбаші про борг на суму 600 мільйонів, то Івченко відповів, що "сума подібна є, але це не борг".

За його словами, у першому півріччі Україна спожила газу на суму 550 мільйонів, за які має розплатитися товарами, але оскільки ціни на товари не погоджено, то зробити вона це не може.

"Але це не борг", - наголошує Івченко, запевняючи, що розрахунок відбудеться до кінця 2005 року.

"Українська правда"

Тимошенко проти ідеї "Нафтогазу" й нікому не дасть образити Росію

Росія образилась на Україну за угоду з Туркменбаші

Івченко домовився про газ з Туркменбаші, а Росія підніме ціни


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування