Івченко домовився з росіянами про газ, але вони про це не знають?

Понеділок, 11 липня 2005, 16:01
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" домовилася з російською компанією "Транснефть" на поставку в Україну 6 млрд. куб. м газу і з компанією "РосУкрЕнерго" на поставку 5 млрд. куб. м газу.

Про це заявив голова правління "Нафтогазу України" Олексій Івченко, повідомляють "Українські новини".

З його слів, контракт із російською "Транснефтью" був укладений до 30 червня, а з "РосУкрЕнерго" - 5 липня.

Таким чином, за його словами, "Нафтогаз України" не тільки закрила дефіцит балансу споживання газу в Україні, але також з'явилася можливість експортувати газ.

Водночас Івченко не назвав ціни поставок газу за зазначеними контрактами, пославшись на те, що переговори про ціну ще тривають.

"Ми ще доторговуємося. Ще не хочу говорити ціну. Нормальна ринкова ціна", - сказав Івченко.

Він також зазначив, що "Нафтогаз України" прагне зараз максимально закуповувати за прийнятними цінами газ для того, щоб збільшувати можливості його експорту з України.

"Наша позиція зараз закуповувати максимум газу, який можна купити цього року і за будь-якою ціною, тому що все, що ми скуповуємо, може йти на експорт, а не на покриття власного балансу", - сказав він.

Водночас Івченко зазначив, що Кабмін не дав поки що офіційного дозволу на реекспорт газу, який був заборонений до укладення "Нафтогазом України" контрактів для покриття дефіциту газу.

Зі слів Івченка, на засіданні Кабміну 11 липня він порушував це питання, але поки що Кабмін офіційно не скасував заборони. Він висловив надію, що найближчим часом Кабмін дозволить реекспорт.

Івченко також зазначив, що зараз в українських газосховищах знаходиться 7,8 млрд. куб м російського газу й 8 млрд. куб. м газу, що належить Україні.

Він сказав, що переговори з Росією про врегулювання розрахунків за газ, який знаходиться в Україні, тривають.

***

У той же час "Росукренерго" і "Газекспорт" говорять, що домовленості про постачання додаткових обсягів Україні поки не досягнуті.

"Ця заява не має під собою абсолютно жодних підстав", - сказав заступник голови правління "Газпрому", генеральний директор "Газекспорту" Олександр Медведєв, коментуючи РІА "Новини" заяву Івченка.

"Постачаннями російського газу на експорт займається тільки одна компанія - дочірнє суспільство "Газпрому" - "Газекспорт". Однак, "Газекспорт" поки не готував до підписання і тим більше, не підписував контракти на постачання додаткових обсягів газу на Україну в 2005 році", - сказав Медведєв.

Читайте також:

Росія поставить Україні менше газу. Україна не допоставить газ Європі?

Путін ставить ультиматум, щоб Україна не "тиріла" газ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування