Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Терьохін виявив "цукрову змову", а в Києві буде цукровий соціалізм

Вівторок, 12 липня 2005, 19:39
Шість найбільших операторів ринку цукру тримають товар в обсязі близько 250 тис. тонн для того, щоб штучно підвищувати ціни, упевнений міністр економіки Сергій Терьохін.

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок.

Терьохін відзначив, що в 2003 році такої ситуації вдалося уникнути завдяки використанню інструмента тарифних квот на цукор-сирець імпортного виробництва в періоди підвищення попиту на товар.

У 2004 році тарифна квота вперше не була встановлена, і, маючи повний баланс виробництва і споживання, внутрішні виробники підняли ціни з 2,89 грн. до 3,61 грн. Знизити ціни дозволила контрабанда, "сірий" увіз продукту через вільні економічні зони.

У нинішньому році при такому ж балансі виробництва і споживання ситуація зовсім інша.

Міністр економіки пояснює це тим, що "коли в квітні стало ясно, що уряд не установив тарифні квоти, прийнявши зміни до держбюджету, почалося притримування шістьма найбільшими власниками ресурсу пропозиції на ринок".

За словами міністра економіки, ціни виросли з 2,89 грн. станом на 28.02 до 4,46 грн. на 10.07. Більш того, зберігається тенденція до збільшення ціни, що сьогодні по деяких областях досягає 5,50-5,60 гривень за 1 кг у роздрібній торгівлі.

Тим часом Держрезерв заявив, що може реалізувати 20 тис. тонн цукру за планом освіження запасів. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Держрезерву.

Згідно з повідомленням, розпорядженням Кабінету Міністрів планувалося реалізувати 55 тис. тонн цукру за планом освіження запасів. З урахуванням останнього тендеру було реалізовано 35 тис. тонн цукру. Таким чином, Держрезерв ще може реалізувати 20 тис. тонн цукру.

А влада Києва обіцяє, що в торговельній мережі Києва протягом трьох-чотирьох днів з'явиться цукор за ціною 3,3 грн. за 1 кг, що буде закуплений з держрезерву за ціною 2,95 грн. за 1 кг.

Про це повідомив журналістам начальник головного управління споживчого ринку і торгівлі Київської міської держадміністрації (КМДА) Олександр Шкилевич у вівторок.

"У державі досить цукру. На сьогодні його залишки складають 900 тис. тонн, а споживання в Україні складає - 150 тис. тонн на місяць. До жовтня в нас у залишках залишиться 350 тис. тонн", - сказав він.

На думку Шкилевича, в росту цін на цукор винні оптові торговці, що підняли відпускні ціни на цю продукцію.

"Ще узимку Київ обмежив рівень торговельної націнки на цукор не більш 12%, і ріст цін йде від того, що оптово-відпускні ціни збільшилися. Сьогодні ціни на цукор коливаються від 3,8 до 5,7 грн./кг. Щоб зняти ажіотаж, Держкомрезерв провів тендер - Києву виділили 5 тис. тонн цукру", - повідомив він.

Ліга, Інтерфакс-Україна, УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: