Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці таки купили газ, а росіяни пустили "пушку"

Вівторок, 12 липня 2005, 22:04
Глава правління НАК "Нафтогаз Україна", перший заступник міністра палива й енергетики Олексій Івченко заявляє, що спростування інформації про постачання в Україну додаткового газу, яке надійшло від "Газпрому" і " RosUkrEnergo", не є достовірними.

"Це все "пушка". Не більше, не менше. У нас є контракти, і зобов'язання з постачання будуть виконані", - заявив він.

Він підкреслив, що по цих контрактах "ніяких проблем немає".

Як повідомлялося, 11 липня Івченко повідомив журналістам у Києві: "Уклали два додаткових контракти. Один на 6 млрд. кубометрів - з російською компанією "Транс Нафта", інший - на 5 млрд. кубометрів - з компанією RosUkrEnergo. Це з лишком покриває всі наші нестатки і ще залишається".

У цей же день у керівництві "Газпрому" у відповідь на заяву Івченка про те, що Україна законтрактувала додаткові обсяги газу в Росії і RosUkrEnergo заявили, що НАК "Нафтогаз України" поки не уклав договори на постачання додаткових обсягів газу в 2005 році.

Івченко також відзначив, що заява російського "Газпрому" про залік Україні в однобічному порядку 7,8 млрд. кубометрів газу в рахунок поточного транзиту не є реальною і не відповідає ні українському, ні міжнародному законодавству.

"Жодних правових підстав у російського "Газпрому" немає. Те, що вони придумали собі казку, що вони можуть в однобічному порядку зарахувати 7,8 млрд. кубометрів у рахунок поточного транзиту - це не є реальністю, оскільки це не відповідає законодавству, як українському, так міжнародному", - заявив Івченко в інтерв'ю агентству у вівторок у Відні.

"Якщо вони це зроблять, вони зчинять скандал на увесь світ і в першу чергу для себе, оскільки ми всі суди міжнародні у них виграємо", - сказав Івченко, відзначивши, що ні в контракті на транзит, ні в контракті на збереження в українських сховищах "немає такого пункту, де написано, що можна щось зараховувати, один контракт за інший і так далі".

"Це абсолютно безпідставні заяви. Ні більше, ні менше. Я думаю, отут задіяна політика, з російської сторони головним чином", - сказав він.

Як раніше повідомлявся, ВАТ "Газпром" зарахував 7,8 млрд. кубометрів російського газу, що зберігається в українських підземних сховищах газу, у рахунок оплати транзиту за друге півріччя.

Це означає, що постачання газу в Україну в другому півріччі складуть лише 1,1 млрд. кубометрів. Ряд російських ЗМІ у вівторок повідомили з посиланням на джерела в "Газпромі", що ці постачання завершуються в середу, 13 липня.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

Івченко домовився з росіянами про газ. Але вони про це не знають?

Тимошенко готова ритмічно віддати "Газпрому" те, що нікуди не зникало

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...