Після візиту Піскуна Мельниченком займеться федеральний прокурор США?

Середа, 13 липня 2005, 09:22
Керівник Фонду громадянських свобод Березовського Олександр Гольдфарб заявляє, що генпрокурор Святослав Піскун домігся від влади США рішення про допит Миколи Мельниченка в Америці.

"Піскун нарешті домігся від американського Мін'юсту того, що було давно пора: видати майору постанову федерального прокурора про дачу свідчень і надання речових доказів – так звану "субпіну" (subpoena)", - говориться в коментарі Гольдфарба, переданому "Українській правді".

Гольдфарб відзначає, що "субпіна" – це "дуже серйозний інструмент". За його словами, неявка, відмова, надання неправдивих свідчень або маніпуляції з речовими як наслідок може мати тюремне ув'язнення.

"При цьому не має значення, чи ведеться розслідування у Вашингтоні або у Вінниці: американський закон розглядає протидію закордонному правосуддю як своєму власному, якщо є угода про двостороннє співробітництво", - говориться в його коментарі.

"Тепер у Миколи (Мельниченка) є три шляхи. Перший – розповісти всю правду американському прокурору. Про те, хто й навіщо писав Кучму, хто дав наказ монтувати матеріал по Гонгадзе, чи обговорювалася тема Гонгадзе до вбивства, чи зустрічався майор з Марчуком, чи одержував гроші від Бакая, що він робив у Москві, і так далі", - зазначає Гольдфарб.

"Другий шлях - відмовитися від свідчень, посилаючись на п'яту поправку до Конституції США, згідно з якою людина не зобов'язана інкримінувати сама себе. У цьому випадку Україна буде наполягати на перегляді притулку, наданого майору, тому що виходить, що він переховується не від політичної розправи, а від кримінального слідства", - додав Гольдфарб.

"І нарешті третій шлях: Микола може просто вирішити замовчати й сісти в американську в'язницю", - вважає Гольдфарб.

Як відомо, Мельниченко наполягав на публічній зустрічі з Піскуном під час його візиту до США минулого тижня, але вона так і не відбулася. Майор звинуватив у зриві українського генпрокурора.

"Українська правда"

Читайте також:

Піскун не зустрівся з Мельниченком, щоб "вивести його з гри"?

ПІСКУН ЗІРВАВ ЗУСТРІЧ З МЕЛЬНИЧЕНКОМ?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News