Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко з Тимошенко створили "дуумвірат" з кармою Дон Кіхота і Санчо Панса

Середа, 13 липня 2005, 20:24
Провідні політологи України говорять про створення в державі бінарної моделі влади - дуумвірату президента Віктора Ющенко і прем'єр-міністра Юліи Тимошенко.

Зокрема, у середу в Києві в ході прес-конференції глава правління Центра прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, говорячи про політичні підсумки за минулі півроку відзначив, що за цей час з’явилися "ознаки нового політичного режиму".

"Це - дуумвірат, головним центром якого є президент", - сказав він, додавши, що другий центр, що "володіє символічним капіталом" - прем'єр-міністр.

Політолог вважає, що ця "суперечлива структура буде розвиватися".

Разом з тим, Фесенко відзначив ряд конфліктів, які властиві цій конструкції. "Перший - це особистий конфлікт Тимошенко і Ющенка", - сказав він.

Другим конфліктом він назвав партійний конфлікт - боротьбу за лідерство в партіях влади, що, на думку політолога, відображається в ході переговорного процесу навколо створення "мега-блоку".

Крім того, Фесенко відзначив наявність ідеологічного конфлікту - "ліберальних економічних і соціально-популістських поглядів". Він також вважає, що в Україні до парламентських виборів реформи здійснюватися не будуть, "тому що вони несуть ризики".

Відзначивши, що після приходу до влади команди Ющенка в Україні "з'явився якісно новий рівень довіри до влади", керівник "Пенти" разом з тим звернув увагу на тенденцію недовіри, що з'явилася в липні, наростання критичних настроїв.

"Зменшується число послідовних прихильників Ющенка і Тимошенко, збільшується число коливань між двома таборами", - підкреслив він.

Говорячи про опозиції, Фесенко висловив думку, що "період її деморалізації закінчилася". "Українська опозиція, її частина, відчула, що може не боятися влади, порушувати правила гри", - сказав політолог.

Директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також висловився на підтримку такого визначення конструкції української влади, назвавши її "бінарною". На його думку, або ця бінарність буде зміцнюватися на користь прем'єр-міністра, або буде нав'язано тріумвірат з метою нейтралізації Тимошенко.

Говорячи про ризики, що очікують нову владу, політолог відзначив, що одним з них є те, що Ющенко і владна команда намагаються демонтувати старий владний режим, але при цьому не мають свого проекту нової демократичної влади і проекту демонтажу старої влади.

Карасьов підкреслив, що також сьогодні можна констатувати, що "влада зайнята внутрішніми конфліктами", і тому президент і нова команда концентруються на тому, щоб виграти парламентські вибори 2006 року, а після цього визначитися з подальшою долею конституційної реформи.

Крім того, на думку політолога, "сам президент не визначився, яким повинний бути президент", якими повинні бути його повноваження.

За словами Карасьова, "Ющенко вибрав модель пастирської влади", але ця модель невизначеності і вона негативно впливає на поводження навколишніх політичних сил.

Директор Європейського інституту інтеграції і розвитку Дмитро Видрін також говорить про створення в Україні "бінарного управління", інтрига якого полягає у взаєминах президента і прем'єр-міністра. "Всі інші взаємини - несуттєві", - підкреслив він.

Видрін також вважає, що для розриву цих взаємин "поки немає причин - обидва персонажа розуміють взаємозалежність і будуть йти як Дон Кіхот і Санчо Панса по своїй кармі".

Також українські політологи вважають, що створення ефективної парламентської більшості поки нереальне.


"Інтерфакс-Україна"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування