Литвин казав не голосувати за СОТ, але Ющенко його примусив?

Субота, 16 липня 2005, 10:56
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко стверджує, що на погоджувальній раді перед голосуванням законів по СОТ спікер Володимир Литвин переконував лідерів фракцій не підтримувати цього голосування.

В інтерв’ю газеті "Дзеркало тижня" вона повідомила, що лише втручання президента примусило фракцію НПУ проголосувати за ці законопроекти.

"Литвин у понеділок зібрав погоджувальну раду, на якій були присутні члени уряду. Стільки критики на свою адресу я в своєму житті не чула ніколи. Чи не кожне слово лідера Верховної Ради межувало з публічним приниженням", - сказала Тимошенко.

"Володимир Михайлович переконував нас, що "пакетне голосування — це не конституційно", - стверджує прем’єр.

"Лідери фракцій, котрі перед цими бурхливими подіями письмово висловили готовність підтримати пакетне голосування, просто дивувалися. Литвин фактично давав їм команду не голосувати", - розповідає вона.

За словами Тимошенко, "лідер фракції НПУ Єремєєв безпосередньо під час голосування сигналізував керівникам інших депутатських об’єднань не підтримувати "сотівські" закони".

На питання, чому в такому разі фракція Литвина підтримала законопроекти по СОТ, прем’єр відповіла: "Коли пакет почав валитися й ситуація стала критичною, втрутився президент".

"Віктор Андрійович особисто переконав спікера. Лише дзвінки глави держави виправили ситуацію. Володимир Михайлович після цього вже просто не зміг не забезпечити голосування за кілька законопроектів", - сказала Тимошенко.

В той же час сам Литвин у власному інтерв’ю "Дзеркалу тижня" заперечив, що голосувати за СОТ його фракцію примусив Ющенко.

"Це неправда. Фракція мала окрему думку з приводу деяких внесених проектів, зокрема тих, які змінювали митні тарифи і зачіпали сільськогосподарську сферу. Але особисто я, за власною ініціативою, наполіг на тому, щоб фракція НПУ підтримала президента й уряд", - сказав Литвин.

Тимошенко також сказала, що президента до парламенту у день голосування по СОТ запросив саме спікер.

"Саме Литвин запросив президента в парламент для того, аби саме Віктор Андрійович освятив єднання Ради й Кабміну", - сказала Тимошенко.

В той же час сам Литвин таку інформацію заперечив. "Прихід президента у Верховну Раду — це велика подія, а його запрошення — велика відповідальність", - сказав він.

"Якби я мав намір запросити Віктора Андрійовича у вищий законодавчий орган, я попередньо провів би переговори з керівниками депутатських груп і фракцій. Але такої домовленості не було", - наголосив Литвин.

"Глава держави просто зателефонував мені й повідомив, що має намір відвідати парламент і буде через п’ятнадцять хвилин", - розповів спікер.

Коментуючи звинувачення, що перед погоджувальною радою у середу вона особисто телефонувала лідерам фракцій і вимагала не зустрічатися зі спікером Володимиром Литвином, Тимошенко підтвердила, що говорила з ними.

"Із більшістю лідерів фракцій я справді особисто переговорила, щоб роз’яснити позицію уряду. Але як я можу когось утримати чи не пустити?".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування