Турчинов виявив шпигунів в дипломатичних колах

Вівторок, 19 липня 2005, 15:57
З початку цього року ініційоване дострокове відкликання з України 8 іноземних дипломатів-розвідників.

Про це заявив в інтерв'ю УНІАН глава СБУ Олександр Турчинов, торкаючись результатів роботи контррозвідки як одного з основних напрямків діяльності СБУ.

Також, зазначив він, з початку 2005 року закритий в'їзд в Україну 41 і випроваджено 7 іноземців, за державну зраду було засуджено одного громадянина України, стосовно ще трьох відкриті кримінальні справи.

З початку 2005 року контррозвідувальними підрозділами в рамках заходів щодо обмеження розвідувальної активності іноземних спецслужб в Україні, проведено 7 демаршів офіційним представникам іноземних розвідок.

Цього року попереджено 56 спроб залучення громадян України до співпраці із спецслужбами і правоохоронними органами іноземних держав, сказав Турчинов.

"Я хочу сказати, що порівняно зі статистикою, що є в інших державах, у нас результати на рівень вищі. Навіть у тих державах, в яких виділяється набагато більше фінансування для спецслужб", підкреслив Турчинов, оцінюючи ефективність роботи підрозділів контррозвідки.

Глава СБУ уточнив, що проблема не в тому, що Україна є дуже цінним об'єктом для іноземних розвідок: "Я думаю, що все-таки наша контррозвідувальна позиція зберегла позитивні традиції, які були в цій роботі, і в той же час вона зберегла саму систему контррозвідувальної протидії незаконним інтересам щодо нашої держави і захисту її життєво важливих інтересів".

Турчинов не уточнив, про "шпигунів" з яких держав іде мова, посилаючись на етику міжнародних відносин.

"Це в Радянському Союзі кожне таке видворення супроводжувалося серйозною інформаційною обробкою і колосальною пропагандистською кампанією. Коли писалося, що видворено підлого шпигуна, що ховався під личиною дипломата, дамо гідну відсіч і т.д. При цьому дуже часто відбувалося таке симетричне видворення з протиборчих країн, коли прямо цілими посольствами виїжджали - як одні, так і інші. Тобто тоді не завжди дивилися чисто на юридичне обґрунтування цих демаршів - вони більше будувалися на політичній мотивації", звернув увагу Турчинов.

"Тому ми, звичайно, не афішуємо цю діяльність і не робимо публічних заяв, коли викриваємо того чи іншого дипломатичного працівника або "туриста", що збирав інформацію протиправним шляхом", пояснив він.

Кажучи про існуючу в усьому світі практику відкритого збору інформації, глава СБУ заявив: "Сьогодні абсолютно інша ситуація у відносинах між розвідками країн, ніж це було, скажімо, за часів холодної війни. Я, приміром, особисто знайомий з усіма резидентами іноземних розвідок, які офіційно представлені тут і зареєстровані в посольствах, які забезпечують зв'язок та інформобмін між Службою безпеки і спецслужбами своїх держав".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News