Виконуючи прохання Тимошенко, Турчинов вийшов на міжнародний кримінал

Вівторок, 19 липня 2005, 17:08
За останній час Служба безпеки України направила в суди понад 700 справ, пов'язаних з корупцією.

Про це повідомив голова СБУ Олександр Турчинов в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН.

Зокрема, на запитання, якого урядовця-корупціонера найвищого рівня СБУ виявила і притягала до відповідальності за останні півроку, Турчинов повідомив, що "за останній час тільки до судових органів ми направили понад 700 справ, пов'язаних з корупцією".

"Ми розслідуємо справи стосовно багатьох вищих посадовців, які очолювали ще зовсім недавно міністерства, відомства, адміністрації, найпотужніші державні компанії, такі як НАК "Нафтогаз", приміром", - зазначив він.

Турчинов зазначив, що він не хоче називати прізвища – не "в моїх звичках розголошувати таємниці слідства, але серед наших клієнтів є й представники нової адміністративної еліти".

"Це також працівники обласних адміністрацій, співробітники правоохоронних органів, причому досить високих звань. Я скажу, що практично немає, мабуть, регіону чи міністерства і відомства, де б не були нами визначені ті, хто займався або займається корупцією. У браку клієнтів проблем немає", - сказав він.

Коментуючи те, що СБУ бореться з корупцією на всіх рівнях, а досудове слідство, знаходиться в прокуратури, і відповідаючи на запитання "Яким виходить коефіцієнт корисної дії боротьби СБУ?", Турчинов сказав:

"Річ у тім, що ККД можна оцінювати тільки тоді, коли суд прийняв рішення. Безперечно, правильно вести мову про те, що багато справ, матеріали з яких зібрані Службою у порядку перебування під слідством, мають переходити в ту ж Генеральну прокуратуру, яка веде досудове слідство і передає справу в суд. І лише судовий вирок може бути оцінкою ефективності роботи".

На запитання, як скоро буде закінчене слідство у справах, відкритих СБУ в енергетичній сфері, про які він повідомляв раніше, Турчинов сказав, що "є кілька справ, які ми ведемо разом з Генеральною прокуратурою, але найсерйозніші питання, пов'язані з енергетичною безпекою країни, Служба розслідує самостійно".

За словами глави СБУ, "в рамках цих справ фігурують не тільки колишні й нинішні співробітники НАК "Нафтогаз", а й представники міжнародних кримінальних угруповань".

Кажучи про терміни закінчення слідства, Турчинов підкреслив, що "слідчі фігури процесуально самостійні, та й квапити їх в таких важливих питаннях було б не розумно. Але я думаю, що це відбудеться найближчим часом".

Як відомо, розслідування "енергетичної кризи" проводиться на прохання прем’єра Юлії Тимошенко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування