Солана обіцяє Ющенку швидкий СОТ і ринковий статус

Вівторок, 19 липня 2005, 18:30
Генеральний секретар Ради Європейського Союзу Хав'єр Солана сподівається, що Україна стане членом Світової організації торгівлі найближчим часом.

"Ми сподіваємося, що Україна найближчим часом стане частиною СОТ", - заявив Солана на прес-конференції у вівторок у Києві.

За словами генсека, він стежив за подіями у Верховній Раді під час прийняття пакета законів по СОТ "з великою цікавістю", але членство в цій організації "не може знайти стовідсоткової підтримки в населення".

Як відомо, на останньому пленарному тижні українському парламенту вдалося ухвалити лише частину законопроектів, необхідних для вступу країни до СОТ.

Солана вважає, що членство України у СОТ дуже важливе для країни і відкриває їй всесвітню економіку. "Немає сумнівів, що воно принесе певні проблеми, але тут більше позитиву, ніж негативу", - відзначив генсек.

Він звернув увагу, що негативні і позитивні наслідки очікують не тільки Україну, але й інші країни, тому що "це глобальне питання".

Солана також відзначив, що Україна незабаром одержить статус країни з ринковою економікою.

"Я не можу назвати день, коли Україна буде визнана країною з ринковою економікою, але день визнання дуже близький", - сказав він.

Крім того, Солана вважає, що відносини України і Євросоюзу "стали тісніше, ніж були вчора". "За останні шість місяців було зроблено багато чого, що заслуговує високої оцінки", - сказав він.

Солана дав високу оцінку своєму візиту, а також зустрічам із президентом Віктором Ющенком і прем'єром Юлією Тимошенко. Свій візит він охарактеризував так: "Друг приїхав до друга".

За його словами, у ході минулих двосторонніх зустрічей було проаналізовано стан двосторонніх відносин у перспективі майбутнього саміту в жовтні. "Думаю, що це буде конструктивний і продуктивний саміт", - сказав він.

Солана також позитивно оцінив зусилля Києва щодо впровадження Плану дій "Україна-ЄС". "Я вважаю, що Україна докладає значних зусиль в імплементації цього плану. Ми задоволені: те, що зроблено, майже відповідає тому, що очікувалося", - сказав він.

Крім того, Солана заявив готовність Євросоюзу надати допомогу у вирішенні Придністровського конфлікту, а також підтвердив підтримку з боку Євросоюзу плану щодо врегулювання цього конфлікту, запропонованого Ющенком.

"Інтерфакс-Україна"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування