Зварич допоможе Тимошенко одержати два мільйони прибутку

Четвер, 21 липня 2005, 10:53
Міністр юстиції Роман Зварич заявляє, що Україна має намір оплатити грішми борг "Газпрому" за поставлений у 1997-2000 роках газ на суму $1,43 млрд.

Про це він сказав у коментарі "Комерсант-Україна".

"Кабмін повинен був розглянути мою доповідь про ситуацію з договорами про погашення $1,43 млрд. боргу України за газ сьогодні (у середу), але голова правління "Нафтогазу" був відсутній", - відзначив міністр.

За його словами, українська сторона прийшла до висновку, що торішні договори суперечать міждержавній угоді, укладеній в 2000 році.

Відповідно до умов угоди "Газпрому" з НАК "Нафтогаз України" від 10 серпня 2004 року Україна щорічно недоодержує по 5 млрд. кубометрів російського газу за ціною $50 за тисячу кубометрів.

"Відповідно через суд ми можемо її (угоду) розірвати. Однак нас влаштовує ціна газу, що у них закладена, – $50 за тисячу кубометрів. Ми будемо обговорювати з Росією цю ціну газу і запропонуємо вилучити з договорів пункт, у якому говориться про розрахунки за борг газом, з метою замінити його на пункт про розрахунки грішми – по $50. Ми готові повернути Росії $1,4 млрд.", – розповів Зварич.

Як повідомило джерело Ъ в Кабміні, ініціативу міністра юстиції схвалила Юлія Тимошенко, що послідовно домагається від Росії одержання додаткових 20 млрд. кубометрів газу по $50 за тисячу кубометрів і планує заробити від продажу цього обсягу в Європі не менш $2 млрд. прибутку.

Для фінансування цієї угоди Україна має намір використовувати кредит Deutsche Bank у 2 млрд. євро, узятий під 8% річних у квітні цього року.

У НАК "Нафтогаз України" у середу відмовилися коментувати ситуацію. "Ми не будемо нічого повідомляти на цю тему", – заявили в прес-службі. Утім, джерело в компанії уточнило, що НАК не ініціювала подібних заяв.

У той же час "Газпром" вважає, що угода була цілком завершена рік тому, а НАК сплатив борг через "Внєшекономбанк".

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Рязанов повідомив Ъ, що угода по врегулюванню заборгованості "Нафтогазу" перед "Газпромом" за постачання газу в 1997-2000 роках "є абсолютно законною, усі документи візував у тому числі міністр юстиції України".

Утім, у реалізацію задуму Зварича експерти не вірять. На їх думку, якщо урядові України й удасться умовити російського газового монополіста змінити умови договору, "Газпром" негайно висуне нові умови, пише видання.

"Зараз ціни на газ у світі ростуть, тому як тільки ми виставимо "Газпрому" пропозицію про погашення боргу грішми, "Газпром" відразу ж проіндексує ціни відповідно до ринкових показників, і Україна буде винна в грошах набагато більше, ніж $1,43 млрд", – заявив Ъ директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:06
На Полтавщині ТЦК звернулися в поліцію: просять доставити близько 30 тисяч людей до військкоматів
17:05
"Спроба покращити імідж": Комісію ООН з прав жінок очолила Саудівська Аравія
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
Усі новини...