Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пообіцяв Росії, що НАТО їй не зашкодить

П'ятниця, 22 липня 2005, 12:15
Президент Віктор Ющенко наголошує, що прагнення України вступити до Європейського союзу та НАТО "не є політикою проти когось" і не зачіпає інтереси жодної держави, зокрема, Росії.

Про це він сказав у п’ятницю в інтерв’ю японським журналістам у Національному прес-клубі в Токіо, повідомляє прес-служба президента.

"Ми розглядаємо об’єднану Європу як унікальний континентальний проект. І якщо ми хочемо говорити про європейську систему цінностей, то маємо говорити також про адекватну систему їх захисту", – сказав Ющенко, додавши, що наразі найгармонічнішою структурою організації безпеки та оборони є НАТО.

Водночас президент визнав, що процес інтеграції до євроатлантичних структур є "тривалим проектом".

Ющенко також наголосив, що рішення щодо виведення з Іраку українського миротворчого контингенту до кінця 2005 року залишається незмінним.

Він нагадав, що рішення про виведення українських військових з Іраку було прийнято на засіданні РНБО "з урахуванням суспільних настроїв в Україні та зміни політичної ситуації в Іраку".

Водночас Ющенко визнав, що Ірак залишається у сфері стратегічних інтересів України.

"Ми зацікавлені сьогодні в цьому регіоні", – сказав він, додавши, що нині військова присутність в Іраку "має бути замінена політикою активної відбудови" країни.

За словами президента, йдеться, зокрема, про необхідність розпочати в Іраку проекти з відновлення енерго- та водопостачання, відбудови автомагістралей та мостів.

Україна, зазначив Ющенко, зацікавлена взяти участь в таких проектах. Президент повідомив, що наша держава вже запропонувала свою допомогу Іраку щодо перепідготовки поліцейських кадрів, а також у низці інших освітніх програм.

Загалом, за словами Ющенка, можна говорити, що сьогодні ситуація в Іраку нормалізується.

"Хоча цей процес важкий, але все-таки відбувається формування демократичних державних інститутів", – сказав президент.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування