Тепер за крадіжку будинку кримінальну справу не порушують?

П'ятниця, 22 липня 2005, 12:44
Заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль заявляє, що вже 20 днів Україна стоїть на порозі "справжнього кримінального буму", оскільки за новим законом крадіжка особистого майна на суму, яка не перевищує 465 гривень не вважається кримінальнім злочином.

Про це розповів Москаль в інтерв'ю газеті "Факти" у п'ятницю.

За словами Москаля, тепер міліціонер може тільки скласти протокол про адміністративне правопорушення і, якщо злодій пійманий на гарячому, ненадовго його затримати. Але провести обшук у його помешканні міліція без санкції суду не має права. А який суд дасть санкцію по адміністративному, тобто "дрібному" правопорушенню ?

"Якщо сума украденого не перевищує 465 гривень, правоохоронці навіть не мають права порушити кримінальну справу і, відповідно, провести обшук у підозрюваного (навіть якщо на нього показує півсела) або його затримку. Немає складу злочину!", - відзначив він.

"Це, виходить, адміністративне порушення, покарання за яке - мізерний штраф, виправні роботи або 15 діб адмінарешту. І це все!" - відзначив Москаль.

Він також підкреслив, що з моменту вступу в силу цих змін пройшло всього 20 днів, а нам уже дзвонять громадяни й обурюються бездіяльністю міліції.

"Виходить, що сьогодні в будь-якого жителя села можна фактично безкарно украсти на вулиці або у дворі, скажімо, 20 курей або кролів, потягти дві вівці, козу, теля, викопати весь город або викрасти сільгоспінвентар. Хата в селі за оцінкою БТІ може коштувати 300-400 гривень, виходить, можна відібрати в людини будинок - і нічого за це не буде", - сказав Москаль.

Він також підкреслив , що у великих містах, безумовно, збільшиться кількість крадіжок мобільних телефонів і кишенькових крадіжок.

"Раніше, навіть якщо кишеньковий злодій витяг у вас порожній гаманець, це вважалося крадіжкою особистого майна і кваліфікувався як кримінальний злочин. А тепер усі підрозділи по боротьбі з кишеньковими крадіжками можна розпускати - у їхній роботі держава більше не має потреби", - сказав Москаль.

Він також побоюється, що "люди почнуть влаштовувати самосуд, адже міліція вже не зможе захистити їхнє право на власність, що їм гарантує 41 стаття Конституції України". Там записано, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Москаль також відзначив, що вже неодноразово звертався до комітетів Верховної Ради, доводячи, чому не можна приймати такі зміни в кодекс, і єдиним виходом бачить звернення депутатів до Конституційного суду і визнання прийнятих змін неконституційними.

"Українська правда"


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
15:27
РФ створює нову адмінеліту на окупованих територіях України – розвідка Британії
15:14
відеоНа Київщині через пожежу загинула жінка і дитина, ще двох дітей — врятували
Усі новини...