В Україну прийде японський супутник і китайські інвестори?

Неділя, 24 липня 2005, 14:18

Україна і Японія домовилися про співробітництво в проекті створення українського супутника зв'язку за участю японських технологій на базі компанії "Сумітома".

"Ми обговорювали сьогодні будівництво українського супутника зв'язку за участю японських технологій, у першу чергу, на базі компанії "Сумітома", - повідомив журналістам у Хіросімі в суботу перший віце-прем'єр Анатолій Кінах.

Він підкреслив, що це єдине питання, по якому японська сторона попросила гарантій українського уряду.

У свою чергу заступник голови Національного космічного агентства України (НКАУ) Едуард Кузнєцов відзначив, що для створення японського супутника в Україні повинен бути підписаний указ президента і прийнятий ряд урядових документів.

Кінах також провів зустріч з керівництвом корпорації "Кайданрен", що об'єднує ведучі компанії, у ході якої була досягнута домовленість об'єднати зусилля для активізації співробітництва двох країн у сфері бізнесу.

Кінах повідомив, що "Кайданрен" об'єднує провідні компанії Японії і "по суті є тіньовим урядом країни". Він нагадав, що угода про співробітництво між УСПП і "Кайданрен" підписана в 1997 році.

Перший віце-прем'єр також заявив, що японські компанії зацікавлені брати участь у фінансуванні лізингу українських літаків АН-148. За його словами, участь японської сторони може бути у формі кредитування довгострокового лізингу на суму $100-150 млн.

У той же час, секретар РНБО Петро Порошенко і глава китайської промислової торгово-інвестиційної компанії "CITIC" Ван Цзюнь домовилися, що експерти китайської компанії проведуть в Україні оцінку інвестиційного клімату.

Про це вони домовилися в ході зустрічі в суботу в рамках п'ятиденного візиту української делегації в КНР, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар Порошенка Ірина Фриз.

Ван Цзюнь висловив зацікавленість пропозиціями про участь у проекті по розвідці і видобутку нафти і газу на території України, зокрема на шельфі Чорного моря.

Ван Цзюнь відзначив, що врівноважена політика українського керівництва сприяє росту іноземних інвестицій в Україну і позитивно впливає на стабілізацію відносин у ринково-економічній сфері.

Фриз також повідомила, що конструкторське бюро "Південне" (Дніпропетровськ) і китайська академія космічних технологій підписали договір про співробітництво в сфері мирного освоєння космосу.

Також ряд документів про співробітництво в сфері оборонної промисловості між Україною і КНР були підписані в ході зустрічі Порошенка з головою Комісії з питань оборонної науки, технологій і промисловості КНР Чжаном Юньчуанем у п'ятницю.

Читайте також:

Порошенко в Китаї наблизив Україну до СОТ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
фотоУ Львові за хабарі підробляли інвалідність військовозобов’язаним – ДБР
16:16
Понад 94% українців довіряють ветеранам, які повернуться з великої війни. Опитування
16:14
фотоУкраїна отримала 18 модульних мостів американської компанії Acrow
16:12
відеоПерші хвилини після ракетної атаки РФ на Дніпро потрапили на бодікамери поліції
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
16:02
фотоЗ’явилися супутникові знімки наслідків ракетних ударів ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
Усі новини...