Англійська газета побачила в Україні "кризу завеликих очікувань"

Понеділок, 25 липня 2005, 11:52

Президент Віктор Ющенко і прем’єр Юлія Тимошенко швидко втрачають політичний капітал.

Про це пише газета "Індепендент" в статті "Привабливість помаранчевої революції починає тьмяніти", повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

"Якщо, як передбачають деякі оглядачі, результати парламентських виборів наступного року відобразять дедалі глибше розчарування діяльністю президента Ющенка і його уряду, склад нової Верховної Ради буде недостатньо реформістським, щоби забезпечити глибокі структурні реформи, без яких просування до Європи буде загальмовано на кілька років", - пише газета.

Автор також зазначає, що взагалі парламент перетворився "на поле кулачних боїв між прихильниками і опонентами влади, що може мати глибокі негативні наслідки".

Автор статті зазначає, що на перший погляд у Києві і досі залишається ейфорія і відчуття "влади народу", дедалі гучніше лунають голоси тих, хто пов'язував з революцією надії на швидкі та незворотні зміни на краще.

"Однією з рушійних сил помаранчевої революції була міська молодь, яка бачила у тандемі Ющенко-Тимошенко нове майбутнє для себе і цілої країни; майбутнє, в якому Україна стане частиною єдиної Європи", - пише газета.

У статті також зазначається, що інтелігенція сподівалася, що нова влада зможе швидко приборкати корупцію. Журналісти вірили в остаточну перемогу принципів свободи слова. Сотні тисяч тих, хто минулого грудня заповнював київський Майдан Незалежності, вірили, що після перемоги революції в країні не буде нічого неможливого".

Але тепер лави скептиків поповнюються щодня, веде далі "Індепендент". Багато хто скаржиться, що усе, чим віддячив їм уряд за героїчні зусилля минулої зими - це постійні підвищення цін, чвари всередині самої влади і непродумані політичні та економічні кроки, базовані на ідеології вільного ринку, яку мало хто розуміє.

Найяскравішим прикладом "холостих пострілів" влади газета називає політику щодо перегляду приватизації минулих років.

Як зазначає "Індепендент", показовою є історія з комбінатом "Криворіжсталь", фактично націоналізованим минулого місяця. "Уряд обіцяє новий аукціон з продажу підприємства, але умови і часові рамки повторної приватизації змінюються щотижня, якщо не щодня".

Проте, "Індепендент" припускає, що йдеться про кризу завеликих очікувань, і не варто було розраховувати на істотні зміни за якихось півроку після революції.

"На цьому наполягає і влада, як образно висловився кримський прем'єр Анатолій Матвієнко, заявивши, що посадивши картоплю, її не можна копати вже наступного дня, щойно відчуєш голод, а треба дати час вирости новій", - йдеться в статті.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News