Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Турчинов відбере в екс-олігархів усі таємниці

Понеділок, 25 липня 2005, 13:57

Голова СБУ Олександр Турчинов заявляє, що процес відчуження нематеріальних активів приватизованих підприємств, пов'язаних з державною таємницею, буде завершено до кінця поточного року.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Економічєскіє ізвєстія" у понеділок.

"Раніше був економічний і юридичний нонсенс — перед приватизацією оцінювалися тільки основні фонди підприємств... А нематеріальні активи, зокрема, секретні розробки, що велися на підприємствах, які працюють в оборонно-промисловому комплексі, не оцінювалися", - розповів Турчинов.

За словами голови СБУ, "на приватизованих підприємствах, наприклад, пов'язаних з суднобудуванням, залишилися креслення, технічна документація, що складають держтаємницю", і "документація на військові судна з могутнім озброєнням перейшла до нових власників нарівні з цехами, інструментами та іншим".

"У той же час при зміні власника виникло запитання: "А хто буде захищати державну таємницю, яка може стати надбанням іноземних розвідок, у тому числі тих, що працюють в інтересах держав, які знаходяться в зонах конфлікту?", - додав він.

На питання, чи можлива доплата за "державні таємниці" з боку нових власників таких підприємств, Турчинов відповів: "Хіба можна доплатити за одержання доступу до стратегічних озброєнь?"

За його словами, СБУ разом з ФДМ і Кабміном готують відповідний "пілотний проект". "Якщо в СБУ з'явиться інформація, що на об'єкті є розробки, що містять держтаємницю, то їхня доля повинна вирішуватися перед приватизацією", - сказав Турчинов.

Водночас, на думку голови СБУ, якщо документи можуть бути розсекречені, тоді буде проводитися оцінка нематеріальних активів, наприклад, нових технологій. "У цьому випадку вони будуть просто продані. А якщо держава зацікавлена зберегти ці активи, вони будуть вилучені", - відзначив він.

Турчинов також повідомив, що стосовно клієнтів 10 "найбільш активних" банків, причетних до перекачування грошей за кордон, порушено кілька карних справ. "У ході слідчих дій ми перевіримо роль банків і їхніх керівників у нелегальному вивозі за кордон колосальних коштів", - сказав він.

"Наша задача — не "строїти" банки і лякати банкірів, а припинити нелегальний відтік коштів з країни. Наступний етап розслідування — встановлення їхнього походження. Адже зрозуміло, що такі гроші беруться не зі стелі, а шляхом махінацій вилучаються з економіки. Вони — результат інших серйозних злочинів", - додав Турчинов.

Голова СБУ також відзначив, що Україна становить великий інтерес для іноземних спецслужб.

"Що цікавить спецслужби? Це і ракетобудування, технології озброєння і ядерна енергетика, і серйозні промислові технології... Повірте, що вони становлять величезний інтерес для багатьох країн, які намагаються в порушення рішень ООН, МАГАТЕ створювати аналогічні комплекси", - відзначив він.

За словами Турчинова, Україна займає "унікальне геополітичне положення на континенті і у світі, тому країни, які саме тому хотіли б впливати на її політику, збирають непублічну інформацію про політичні процеси, що відбуваються в країні".

"Звичайно, наш військово-технічний потенціал трохи знизився, але не набагато...Думаю, військово-промисловий комплекс України настільки могутній, що для його розвалу одного режиму Кучми не вистачило", - додав він.


"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування