30% українців погано підготовлені до виборів

Понеділок, 25 липня 2005, 16:05

У сільській місцевості виборці залишаються погано поінформованими про можливість проведення виборів до органів місцевого самоврядування (районних рад) на пропорційній основі.

Про це йдеться у презентованій в понеділок у Києві аналітичній доповіді Українського незалежного центру політичних досліджень "Як голосують селяни? Питання усвідомленого вибору", підготовленої за підтримки міжнародного фонду "Відродження".

У доповіді зазначається, що партії та партійні осередки справляють доволі незначний вплив на процес ухвалення рішень на рівні сільських рад.

Це пояснюється низкою причин, які криються не лише у недостатньо чітко формульованих положеннях законів про місцеве самоврядування, але й у неефективній та незрозумілій для селян діяльності самих партій та у недостатньому інформуванні виборців про діяльність політичних сил, відсутності у них цілеспрямованої системної співпраці власне із сільськими виборцями, орієнтації на міста.

Як ідеться у доповіді, у переважній більшості випадків партійне представництво на рівні сіл та селищ залишається доволі незначним. Серед партій, які називалися учасниками опитування, були Народний рух України, Українська народна партія, Аграрна партія, виборчий блок "Наша Україна", Партія регіонів України, НДП, КПУ.

Опитувані жителі сіл в основному вказували, що переважний вплив на сільського виборця у плані визначення суб'єкта, за якого варто голосувати, справляє не так його партійна приналежність, скільки особисті якості, біографія.

Досвід попередніх виборчих кампаній демонструє, що сільська місцевість є доволі вразливою щодо використання адмінресурсу - є чисельні приклади впливу місцевих керівників на селян.

Жителі сіл зазначали, що під час президентської кампанії важелі впливу на місцеву владу та суспільство більшою мірою концентруються в одному центрі, тоді як під час парламентських кампаній відбувається певне розпорошення адмінресурсу.

Окрім цього, жителі українських сіл мають обмаль інформації про кандидатів і про вибори як такі. Фактично вони позбавлені інформації про права виборців під час виборів та обов'язки влади.

Матеріали доповіді підготовлені на підставі 56 інтерв'ю з селянами, які було проведено під час минулорічної виборчої кампанії на Полтавщині, Львівщині, Дніпропетровщині та в Автономній Республіці Крим. Окрім цього, було здійснено аналіз друкованих ЗМІ.

Сьогодні сільське населення становить понад 30% від усього населення України.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування