Турчинов взявся за справу Могилевича і "Росукренерго"

Середа, 27 липня 2005, 12:25

Голова СБУ заявив про розслідування зв'язку організованих злочинних угруповань з контролем над постачаннями природного газу з Туркменістану в Європу.

Про це він розповів в інтерв'ю Financial Times, переклад якого наводить ИноСми.

За словами Турчинова, розслідування ведеться стосовно зареєстрованої у Швейцарії компанії "Росукренерго", яка наполовину належить російській державній нафтовій групі "Газпрому".

Газета відзначає, що слідство з'ясовує, чи не контролюється "Росукренерго" і деякі інші компанії, які мають стосунок до торгівлі туркменським газом, "Семеном Могилевичем, російським громадянином українського походження, ім'я якого стоїть у списку осіб, яких розшукує ФБР".

"В угодах (по торгівлі газом) і свідченнях на право власності (зайнятих нею компаній) прізвище Могилевича не значиться, однак існує безліч вказівок на те, що в цьому замішана група осіб, які знаходяться під його контролем", - сказав Турчинов.

За словами Турчинова, "слідство особливо цікавить питання, чи не знаходиться керівництво "Росукренерго" під контролем Могилевича".

Газета також наводить слова генерального директора компанії Centragas, яка володіє 50% акцій "Росукренерго", Вольфганга Пучека, який заперечує наявність будь-яких зв'язків "Росукренерго" з Могилевичем.

"Пучек заявив, що, хоча власники Centragas не бажають розкривати своїх імен, він впевнений, що ніхто з них не має нічого спільного з організованою злочинністю", - пише "FT".

Газета також відзначає, що розслідування, яке проводить Турчинов, "з одного боку, напевно ускладнить і без того непрості відносини Києва з Росією і "Газпромом", з іншого, воно зайвий раз підкреслить рішучість нового українського уряду перебороти засилля корупції".

Водночас, на думку представника "Газпрому" Дениса Ігнатьєва, розслідування, очолюване Турчиновим, "може" відбивати загальну націленість української влади на "поширення негативної інформації про старий режим", що був скинутий минулої зими в результаті "помаранчевої революції".

"Ігнатьєв вважає, що виявлення власників Centragas - справа української сторони", - йдеться у статті.

При цьому Ігнатьєв відзначив, що в "Газпромі", мабуть, не мали уявлення про те, хто справді володів Centragas. На його думку, у "Газпрома" не може бути жодних прав розкривати їхніх осіб, але він сказав, що вони навряд чи можуть мати будь-що спільне "з такими як" Могилевич.

Газета нагадує, що компанія "Росукренерго" була заснована в липні 2004 року як посередника між "Газпромом" і українською нафтогазовою компанією "Нафтогазом" по транзиту туркменського газу.

"Газпром" володіє 50 відсотками акцій "Росукренерго". Друга половина компанії належить холдингу Centragas Holding, зареєстрованому в Австрії і не розкриває своїх власників.

Сєва Могилевич, за даними інтернет-сайту Міністерства юстиції США, очолює злочинне угруповання, яке складається з більш ніж трьохсот членів і займається "вбивствами, вимаганням, організацією нелегальної міграції жінок із залученням їх у проституцію, контрабандою, відмиванням грошей, шахрайством з банківськими активами і цінними паперами, а також даванням хабарів посадовим особам великої кількості держав".

Федеральне велике журі присяжних Сполучених Штатів визнало Могилевича винним по 45 пунктах обвинувачення, серед яких були шахрайство з цінними паперами, відмивання грошей і порушення закону "Про вимагання і корумповані організації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування