У Литві показали приклад Зваричу

П'ятниця, 29 липня 2005, 11:53

Голова "Трудової партії", экс-міністр господарства Литви Віктор Успаських за допомогою відразу трьох приватних телеканалів намагався довести, що його диплом про закінчення Академії народного господарства ім. Плеханова є справжнім.

"Різко відкидаю будь-які спекуляції про те, що я не закінчив Академію Плеханова і що я брехав усім жителям Литви", - заявив Успаських у четвер ввечері в ефірі місцевих телеканалів, передає "Інтерфакс-Україна".

Він продемонстрував телеглядачам копію диплома і листа керівників вузу, які підтверджують факт його навчання і закінчення академії.

Успаських дорікнув посольству Литви в Росії в тому, що воно "свідомо або несвідомо створює перешкоди для оприлюднення документів, що підтверджують факт закінчення мною вузу".

Раніше прес-служба МЗС Литви повідомила, що литовське посольство в Росії одержало підтверджуючий факс від керівників академії ім. Плеханова, але цей факс був без реєстраційного номера, а значить не є офіційним документом.

Водночас, спроба Успаських переконати суспільство, що він дійсно закінчив вуз, виявилася не дуже успішною, про що свідчить реакція місцевих політиків і юристів.

Заступник голови опозиційної партії консерваторів "Союз Батьківщини", член сейму Раса Юкнявичене в п'ятницю по литовському національному радіо заявила, що Успаських "просто займається шахрайством", показуючи копію диплома через два місяці після скандалу.

У свою чергу голова фракції в сеймі партнерів "Трудової партії" по правлячій коаліції - Соціал-демократичної партії Юозас Олякас назвав це "передвиборчим трюком". "Немає жодних підстав вірити, що це справжній диплом", - додав він.

Авторитетний юрист Кястутис Чилінскас по національному радіо сказав, що "у юридичному плані такі спроби довести дійсність документа є незначними".

Напередодні газета Lietuvos rytas опублікувала факс-довідку з підписом проректора Академії ім. Плеханова про те, що Успаських "у списках студентів не значився".

У червні цього року Успаських був змушений подати у відставку з посади міністра господарства і члена сейму, тому що сейм і головна комісія зі службової етики визнали, що, виконуючи обов'язок міністра господарства, він міг порушити установки закону про узгодження приватних і службових інтересів.

Як відомо, міністр юстиції України Роман Зварич досі не підтвердив наявність у нього диплома про закінчення Колумбійського університету і ступеня магістра філософії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування