США в 2005 році не дають те, чого домагався Ющенко

П'ятниця, 29 липня 2005, 13:24

США не нададуть Україні статус держави з ринковою економікою в 2005 році, заявив заступник держсекретаря США Деніел Фрід.

Питання про присвоєння Україні статусу країни з ринковою економікою може вирішитися в середині січня 2006 року, сказав Фрід під час слухання в Конгресі США питання про відносини з Україною.

За його словами, для досягнення цієї мети Києву "необхідно зняти схвильованість західних інвесторів", пише "Комерсант".

У той же час, за словами газети, в адміністрації США незадоволені тим, що Конгрес не скасовує поправку Джексона-Веніка. Про це прямо заявив Фрід, підкресливши, що "рухатися в цьому напрямку необхідно якнайшвидше".

Активними учасниками дискусії був голова підкомітету Конгресу Елтон Геллеглі, який зізнався, що "конгрес бариться зі скасуванням поправки Джексона-Веніка і з наданням Україні режиму найбільшого сприяння".

На питання "Комерсанта", коли ж Конгрес одумається, Геллеглі повідомив, що "цього року змін чекати не варто".

Про одну з причин неквапливості американських законодавців можна було почути в кулуарах. "Багато хто тут незадоволений рішенням Ющенка вивести війська з Іраку. Вони вважають, що президент України не мав давати таку передвиборчу обіцянку", – сказало джерело "Комерсанта" в апараті Капітолія.

Знаючи про подібні настрої в Конгресі, Деніел Фрід намагався переконати законодавців, що "вивід українських військ не має викликати негативної реакції – цей процес буде поступовим і завершиться наприкінці нинішнього року, він був погоджений з нами і з іншими союзниками".

Фрід позитивно відгукнувся про "нелегкий спільний успіх президента Ющенка, прем'єра Тимошенко і спікера Верховної Ради Литвина в прийнятті парламентом важливих законів, які стосуються вступу до СОТ", у тому числі змін до законодавства про поширення інформації на CD.

У відповідь Білий дім може найближчим часом викреслити Україну з "чорного списку" країн, у яких злісно порушуються авторські права.

Заступник держсекретаря дав зрозуміти, що вступ України до СОТ і надання їй режиму найбільшого сприяння є найбільш близькими для Києва перспективами, хоча для цього Україні треба буде пройти свою частину шляху.

Як відомо, у квітні під час візиту Ющенка до Вашингтона адміністрація і конгрес багато чого йому пообіцяли: визнати Україну країною з ринковою економікою і надати їй режим найбільшого сприяння в торгівлі зі США, зняти поправку Джексона-Веніка, допомогти зі вступом до СОТ і НАТО. "Однак з квітня вирішення цих питань не просунулося ні на крок", - відзначає "Комерсант".

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування