Колишній власник "Київстара" заперечує причетність до Кучми

Четвер, 11 серпня 2005, 14:57

Колишній представник співвласника мобільного оператора "Київстар", якого пов'язували з ім'ям Леоніда Кучми, спростовує причетність екс-президента України до даної компанії.

Про це розповів голова Соціал-демократичної партії Росії Володимир Кишенін в інтерв'ю російській газеті "Вєдомості".

"У нас не було з ним ніяких відносин — Кучма взагалі не мав інтересів у "Київстарі", — сказав Кишенін, який керував офшором E. C. Venture Capital S. A. – ця компанія донедавна володіла 23,8%-ною часткою у фірмі “Сторм”.

Як відомо, акціонерами “Киевстар” є норвезький Telenor (56,5% акцій) і ТОВ “Сторм” (43,5%), яке тепер повністю належить “Альфа Телекому”.

Розповідаючи про подробиці угоди, у результаті якої “Альфа Телеком” стала єдиним власником ТОВ “Сторм”, видання відзначає, що раніше спостерігачі припускали, що продавцями виступили особи, наближені до Кучми.

Однак, за словами журналістів, найбільший пакет “Сторму” (23,8%) “Альфі” продав офшор E. C. Venture Capital S. A., у якому Кишенін обіймає посаду “директора з правом підпису”.

Кишенін уточнив, що 23,8%-ну частку в “Стормі” офшор продав “Альфі” у червні минулого року за $120 млн., а він одержав за організацію угоди комісійні — $8,5 млн.

За інформацією двох джерел видання, знайомих з умовами угоди, 49,9% “Сторма” обійшлися “Альфі” приблизно в $245 млн.

За словами Кишеніна, згодом частка його офшорної компанії стала менше блокпакету, і він вирішив вийти з проекту.

“До того ж в Україні от-от мала змінитися влада, і ми побоювалися, що попередніх власників можуть почати переслідувати”, — додає Кишенін.

Заперечуючи причетність самого Кучми до компанії, Кишеніни все-таки визнає, що до угоди з “Альфою” міноритарний пакет “Сторму” (менше 1%) належав Світлані Тумановій — дружині Юрія Туманова, брата Людмили Кучми.

"А дочка Кучми Олена Франчук працювала заступником директора з маркетингу “Київстара” з листопада 1997 р. по липень 2004 р., але стверджує, що ніколи не володіла акціями оператора і пов'язаних з ним компаній", - йдеться в статті.

Кишенін розповів, що співпрацював зі "Стормом" ще в 1997 році — тоді ця фірма контролювала "Київстар". У 1997 "Сторм" виграв на аукціоні ліцензію на послуги стільникового зв'язку стандарту GSM-900, яку було передано "Київстару", і в грудні 1997 мережа почала роботу.

Оплатив ліцензію Кишенін сам, але розвивати проект самостійно він не міг — за його словами, не вистачало $27 млн, і він звернувся до партнерів. "Спочатку таким партнером став "Ренесанс Капітал", потім прийшли "Альфа" та інші інвестори", — згадав він.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування