Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЄ може зайнятися іншими "злочинами часів правління Кучми"

П'ятниця, 12 серпня 2005, 12:09

На розгляд Парламентської асамблеї Ради Європи внесено пропозицію закликати українську владу розслідувати злочини часів президентства Леоніда Кучми.

П’ятнадцять делегатів ПАРЄ внесли проект резолюції під назвою "Розслідування злочинів, нібито вчинених високопосадовцями під час правління Кучми в Україні".

Серед інших документ підписали доповідач по Україні моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен і доповідач ПАРЄ по справі Гонгадзе Сабіна Лойтхойзер-Шнарренбергер.

Зокрема, у документі відзначається, що "10-річне правління Кучми було заплямовано численними звинуваченнями в корупції та хабарництві на найвищому рівні, переслідуванні журналістів, які критикували режим, як Георгій Ґонґадзе, та політичних опонентів".

У проекті резолюції також закликають проводити подальше розслідування справи Гонгадзе "для визначення тих, хто замовив та організував цей злочин".

"Не було досягнуто прогресу стосовно інших резонансних справ, які досліджувались, зокрема, тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради, попри твердження, що записи розмов екс-президента Кучми, ніби зроблені майором Миколою Мельниченком, можуть надати корисні докази", - ідеться у заяві.

Підписанти проекту резолюції ПАРЄ зазначають, що це стосується, крім справи Ґонґадзе, також замаху на життя екс-депутата Олександра Єльяшкевича та нападу на помічника депутата Олексія Подольського.

У документі також згадується, що ПАРЄ уже в трьох резолюціях в 2001-2003 роках "настійливо закликала органи української влади провести незалежну експертизу записів Мельниченка та розпочати нове розслідування справи Єльяшкевича".

"Асамблея нагадує про свої попередні резолюції (щодо розслідування резонансних справ) та закликає відповідні органи влади України використати всі доступні їм засоби доказування для розкриття, зокрема, справ Єльяшкевича та Подольського", - ідеться у проекті.

Як очікується, бюро ПАРЄ може вирішити доручити юридичному комітету Асамблеї, на розгляді якого вже знаходиться доповідь по справі Гонгадзе, підготувати спеціальну доповідь також на підставі цього проекту резолюції.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування