Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

При Кучмі в Україні стало більше психів

П'ятниця, 12 серпня 2005, 16:05

За останні десять років стан психічного здоров’я громадян України різко погіршився. Такі негативні тенденції відзначають українські психіатри.

Зокрема, за словами головного лікаря Київської психіатричної лікарні № 1 Романа Никифорука, українські психіатри особливо стурбовані поширенням серед українців алкоголю та наркоманії. "За останні десять років, лише за офіційними даними, кількість наркоманів зросла у 3, 3 рази. Але, за неофіційними даними – їх вдесятеро більше", - каже лікар.

Також, за його словами, на сьогодні кількість алкоголіків, у порівнянні з даними десятирічної давнини, зросла вдвоє". Показниками такого зростання, на думку лікаря, є смертність від цирозу печінки, кількість суїцидів, аварій та злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння.

А передумовами – низький рівень життя, безробіття та пропагування алкоголю, зокрема через рекламу. Приклади самогубств у стані алкогольного сп’яніння здебільшого фіксуються у великих промислових містах та у сільській місцевості.

За даними психіатрів, зростають також показники розумової відсталості серед дітей. Зокрема, в середньому на 30 відсотків збільшилася кількість дітей, поставлених на психіатричний облік. Серед дорослих - особливо збільшилася кількість людей, які знаходяться на межі нервового зриву.

Також за останні кілька років зросла інвалідність по психічних захворюваннях - з 500 до 522 людей на 100 000 населення.

За статистичними даними, самогубства серед працівників правоохоронних органів у порівнянні з 1990 роком збільшилися з 13 людей на 100 000 населення до 21.

Водночас, за словами Романа Никифорука, суїцидів серед військових поменшало. "Приблизно до 2000-го року можна було спостерігати видиме зростання суїцидів, особливо в армії і лише за останні 5 років тенденція трохи пішла на спад", - зазначає лікар.

Роман Никифорук пов’язує це зі скороченнями серед військового складу і зменшенням термінів несення служби в армії.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування