Литвин просить забути про політреформу і чекати

П'ятниця, 12 серпня 2005, 18:01

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що політреформа автоматично набере сили з 1 січня 2006 року.

"Треба забути про політичну реформу і чекати, коли наберуть сили зміни до закону (Основного), а це буде січень 2006 року", - сказав Литвин у ході зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування Херсонської області.

Однак, за словами Литвина, створюється враження, що вже зараз не усі хочуть виконувати ці зміни до закону. Литвин підкреслив, що "якщо ми хочемо в Європу, то нам треба виконувати (закон), а якщо не хочемо в Європу і хочемо систему залишити авторитарною, то про це треба чесно сказати".

"Рішення ухвалені, і думаю, що будемо реалізовувати рішення", сказав він, нагадавши, що необхідно ще прийняти зміни до закону про місцеве самоврядування.

Литвин також вважає, що сьогодні не час проводити адміністративно-територіальну реформу.

"За моїм переконанням, роботу, як облаштовувати нашу територію треба продовжувати, але не таким чином, як вона робиться", - сказав Литвин.

За словами спікера, ця робота повинна вестися професійно, необхідно враховувати історію, економічні реалії і регіональні особливості.

Литвин підкреслив, що адміністративно-територіальна реформа - це не реформа сьогоднішнього дня і вона "не на часі, і не варто ламати списи".

Він також відзначив, що рішення про проведення реформи має ухвалити парламент. "Я переконаний, що Верховна Рада дурниць не допустить, принаймні, поки я голова Верховної Ради", - сказав він.

Політреформа повинна була набути сили з 1 вересня 2005 року, якщо б до цього часу був би прийнятий закон про реформування місцевих органів влади, інакше зміни в Конституцію повинні набути сили з 1 січня 2006 року.

Останнім часом звучать пропозиції не проводити політреформу або провести референдум з її імплементації.

Адміністративно-територіальна реформа розробляється під патронатом віце-прем'єра Романа Безсмертного. Вона викликала низку різких зауважень, зокрема, її різко зустріли жителі Київської області, де мав проводитися експеримент з її проведення. Після цього Безсмертний вирішив піти у відставку, але його відмовив президент Віктор Ющенко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування