Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Киянам дадуть кредит у 450 тисяч на квартиру

П'ятниця, 12 серпня 2005, 19:33

В Україні розпочався пілотний проект з українськими банками по наданню населенню довгострокових іпотечних кредитів за найнижчою на вітчизняному ринку іпотечного кредитування процентною ставкою – до 10% річних.

Про це заявили в п'ятницю представники Державної іпотечної установи (ДІУ), повідомили агентству "Новини-Україна" у прес-службі уряду.

Прийняті стандарти передбачають житлові кредити під заставу нерухомості терміном від 3 до 30 років на суму, що не перевищує 70% вартості предмета застави. Максимальний розмір кредиту, зокрема, для Києва – 450 тисяч гривень ($89 тисяч), для міст-мільйонників – 350 тисяч ($69 тисяч), інших населених пунктів – від 250 до 100 тисяч гривень (від $49 тисяч до 20 тисяч).

"Ситуація у вітчизняній сфері кредитування, у тому числі і житлового, непроста", - відзначив перший заступник голови правління ДІУ Сергій Святко.

За його словами, пов'язане це, не в останню чергу, із платоспроможністю середньостатистичного українця. Тому, аналізуючи доходи населення, враховувалися рівень заробітної плати і середня ціна квадратного метра або квартири по Україні.

За словами Святка, житлові кредити нині доступні більш 6-7 % наших громадян.

"З одного боку, начебто і небагато, з іншого боку - значима цифра, з якою неможливо не рахуватися. Усупереч тому, що український іпотечний кредит поки не повною мірою відповідає загальноприйнятим стандартам, у 2002 році їх було надано 70 тисяч", - відзначає він.

"Протягом двох наступного років динаміка в цілому зберігалася, що дає підстави для майбутніх прогнозів – 2-3, а то і більше мільйонів кредитів на рік", – додав Святко.

Відповідаючи на питання щодо потенційних партнерів ДІУ, він підкреслив, що проведено переговори з провідними українськими банками ("Укрексімбанк", "Укрсоцбанк", "Приватбанк", "Хрещатик", "Кредит банк Україна"), керівництвом низки областей, з відомими фінансовими організаціями по співробітництву в сфері розвитку іпотечного кредитування.

Крім того, вже в найближчій перспективі намічено залучити й іноземні інвестиції. Перший крок до цього - попередні домовленості з дипломатичними представництвами декількох країн (США, ФРН і т.п.), 11 міжнародними фінансовими організаціями (Всесвітній банк, ЄБРР, Канадські, Німецькі і Французькі урядові агентства допомоги), а також з 6 іноземними банками ("Сетей-груп", "Дойче банк" тощо).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування