Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко вчитиме абетку ЄС

П'ятниця, 12 серпня 2005, 20:46

Президент Віктор Ющенко виступає за розвиток стратегічних інтересів України як на західному, так і на східному напрямах.

Про це він сказав у Боржомі, відповідаючи на запитання журналістів після підписання спільної заяви з Президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, повідомляє прес-служба президента.

"Така вже доля України, що Закарпаття має кордон з ЄС, а біля моєї рідної Сумщини пролягає західний кордон Росії, така наша географія. Це два цікавих світи, але ці світи потребують різних підходів", – сказав Ющенко.

Говорячи про взаємини з Євросоюзом, президент зазначив, що з ЄС Україну пов’язує третина товарообігу.

За словами Ющенка, щоб вести ефективний діалог з цим світом, "Україні потрібно знати його абетку", бути членом міжнародних і євроатлантичних організацій.

З іншого боку, зазначив він, 18% українського товарообігу припадає на Росію. Цей ринок має великий потенціал, і Україна потребує нових підходів для розвитку торговельних взаємин з цією країною.

"І тому ми говоримо, що Україна готова співпрацювати з СНД як спостерігач", – сказав президент.

Коментуючи участь України в ЄЕП, Ющенко наголосив на потребі уніфікації митних систем, поліпшення прикордонної співпраці та створення зони вільної торгівлі. Він нагадав, що 1993 року між Україною та Росією було підписано таку угоду, яка, однак, не працює.

"Нині завдання полягає в тому, щоб зона вільної торгівлі запрацювала і приносила користь економічному розвитку обох країн", - наголосив президент. Він повідомив, що планує обговорити це питання з російським президентом під час зустрічі на Саміті глав держав СНД у Казані.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування