Обшук у "Нафтогазі" улаштували, щоб домовиться з Росією про газ?

Понеділок, 15 серпня 2005, 12:03

Обшук, проведений СБУ в приміщенні "Нафтогазу", може бути прямо пов'язаний з майбутніми переговорами між Росією й Україною з газових питань.

Таку думку висловили "Комерсантові" експерти, коментуючи обшук у "Нафтогазі".

Як повідомили джерела видання в Кабміні, СБУ шукало документи, що підтверджують зв'язок колишнього керівництва "Нафтогазу" зі швейцарською трейдинговою компанією RosUkrEnergo (RUE).

Одержавши їх, українські чиновники хочуть зажадати на запланованій зустрічі з главою "Газпрому" Олексієм Міллером перегляду складу акціонерів RUE, відзначає видання.

Видання нагадує, що в понеділок українська делегація в складі міністра палива й енергетики України Івана Плачкова, радника державного секретаря Віталія Гайдука і голови правління НАК Олексія Івченка планувала провести переговори з Олексієм Мілером з питань забезпечення України газом у 2005-2006 роках.

Однак у п'ятницю на прохання "Газпрому" переговори були перенесені. За словами прес-секретаря "Газпрому" Сергія Купріянова, перший раунд переговорів пройде в Москві 20-22 серпня.

Комерсант" також відзначає, що обшук відбувається в умовах "непростих" відносин між главою "Нафтогазу" Олексієм Івченком і прем'єром Юлією Тимошенко.

"Того, що зараз є в СБУ проти минулого керівництва, цілком достатньо, і обшуки навряд чи щось додадуть. Зараз йде жорстке протистояння між Кабміном і "Нафтогазом", цілком логічно, що Юлія Тимошенко хоче бачити на чолі найбільшого підприємства України, на чолі найважливішої галузі країни свою людину", - заявив виданню директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

У той же час член паливного комітету парламенту Олекса Гудима не бачить у цьому обшуку політики.

"Якщо нове керівництво НАК "Нафтогаз України" не робить жодних заяв і там існують певні архіви, що можуть пролити світло на те, яким чином "Росукренерго" торгувало цим газом, я не вважаю, що тут є політика. Хоча говорити, що газ або нафта не є політикою, теж не можна. Щодня, коли ми говоримо про нафту чи газ,– ми говоримо про політику", - говорить він.

Тим часом, прес-секретар глави СБУ Марина Остапенко повідомила "Комерсантові", що "слідчі дії ведуться щодо колишніх і нинішніх посередників у схемі постачань середньоазіатського палива".

Раніше глава СБУ Олександр Турчинов заявляв про порушення кримінальних справ, пов'язаних з діяльністю "Нафтогазу", через які збитки бюджету склали $1 млрд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування