Валенса ще не розкусив, чи не такий же Ющенко як Кучма

Вівторок, 16 серпня 2005, 10:38

Екс-президент Польщі Лех Валенса вважає, що в Україні з'являється громадянське суспільство, яке може стати чинником глибших демократичних змін.

"Зрозумійте, я поки що не знаю, я просто ще цього не перевірив, якої якості зараз влада в Україні, я не знаю, чи минулого року просто одна група замінила іншу, яка за своєю суттю подібна і таким чином через декілька років в Україну повернеться те, що вже було"- сказав він в коментарі для радіо Свобода, повідомляє газета "День".

"Звісно, є запитання: чи після минулорічного уроку Україна вже не дозволить виникнути ще одній владі олігархів, чи буде дивитися владі на руки? З того, що чую, то там взяли під лупу сина Президента Ющенка. Для мене це сигнал, що певний громадський контроль все-таки в Україні вже є — може, це провісник глибших змін, завдяки чому виникне справді демократична система і влада олігархів стане немислимою", - додав Валенса.

В той же час він зауважив, що ще минуло "надто мало часу", щоб підбивати які-небудь підсумки.

"Я вважаю, що для перших серйозних оцінок, як мінімум, має пройти один рік, а найкраще — п’ять років, щоб мати можливість зробити більш-менш зважені висновки, щоб побачити, що там хорошого, що поганого, які можливості не було використано", - зазначив Валенса.

Валенса розповів також, як минулого року він переконував Віктора Януковича без крові передати владу. Тоді, за словами екс-президента Польщі, Янукович якраз йому повідомив, що військові підрозділи отримали команду, бути напоготові, і що цього уже не можна зупинити.

"Янукович багато говорив про те, яка я видатна людина, хвалив мене. І я не стримався і якось сказав йому: шановний, якщо ви правду кажете, що у вашій уяві я така велика людина, то я вам скажу: ви програли у будь-якому випадку! Ви програєте у випадку, якщо буде повторення виборів демократичним шляхом, але ви програєте також у випадку, якщо застосуєте до демонстрантів силу", - розповів Валенса.

"У вас залишився тільки один вибір — програти з кров’ю на руках чи програти без крові. У вас іншого шляху немає. Якщо програєте без крові, то може так статися, що колись, у майбутньому, у вас ще буде шанс чесно перемогти на виборах, але якщо програєте з кров’ю — то вам гаплик", - зазначив екс-президент Польщі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...