Підривників Троєщенського ринку назвали терористами і дали по 14 років

Вівторок, 16 серпня 2005, 16:04

Апеляційний суд Києва виніс вирок чотирьом обвинувачуваним у вибуху на ринку "Троєщина" у Києві в серпні 2004 року, присудивши кожного з них до 14 років позбавлення волі.

Суддя Апеляційного суду Валентина Лясковська визнала винними Олександра Пастуха, 1984 року народження, Сергія Значка, 1982 року народження, Дмитра Савченка, 1982 року народження, і Тараса Швиденка, 1981 року народження, у здійсненні терористичного акта і незаконному використанні зброї.

Усі четверо визнані винними за частиною 3 статті 258 (терористичні акти) і частиною 1 статті 261 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

Як відомо, 20 серпня 2004 року в результаті двох вибухів на Троєщинському ринку в лікарню потрапили 11 чоловік. Одна постраждала померла. У справі про теракт були затримані декілька підозрюваних. Як заявив пізніше глолова СБУ Олександр Турчинов, у справі про вибухи на ринку "Троєщина" у Києві немає політичного підтексту.

Як розповів в інтерв'ю журналістам після винесення вироку адвокат підсудного Савченка Олександр Більдюкевич, у захисту до останнього моменту були надії на виправдувальний вирок і перекваліфікацію статті про тероризм на хуліганство і заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть (спочатку дії чотирьох підозрюваних кваліфікувалися саме так).

За переконанням адвоката, "протягом усього судового слідства суддя Лясковська замінювала собою прокурора". Він заявив, що свідки, які викликалися до суду, були допитані необ'єктивно, і їхні свідчення вона сприймала як істинні.

Адвокат підкреслив, що в нього вже практично готова скарга до Верховного суду України на вирок Апеляційного суду (за підсудністю Апеляційний суд був судом першої інстанції, тому апеляційна скарга може бути подана до Верховного суду).

"Думаю, що Верховний суд однозначно цей вирок скасує", - відзначив Більдюкевич, додавши, що має намір оскаржити у Верховному суді до кінця цього тижня. За словами адвоката, усі четверо молодих людей вже рік перебували під вартою, тому цей рік враховується як один з 14 років.

Він також заявив, що справу не можна було кваліфікувати, як терористичний акт, оскільки кваліфікація цієї статті КК передбачає намір змінити конституційний лад у державі. Такого наміру, за переконанням адвоката, ні в кого з чотирьох не було.

"Вони мотивували зроблене тим, що хотіли подивитися на реакцію людей", - сказав Більдюкевич. Крім того, він підкреслив, що засуджені використовували "не вибухову речовину, а піротехнічний засіб, який можна порівняти з великою петардою".

"У 20 років (вік засуджених) говорити про зміну конституційного ладу неможливо", - додав він, пославшись також на слова Турчинова про те, що в діях цих молодих людей "немає ніякого тероризму".

Відбувати термін покарання засуджені будуть у Лук’янівському СІЗО номер 13 Києва, де і перебували весь рік протягом судових слухань.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...