Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яременко пішов, тому що побачив у Нацбанку "сховану загрозу"

Четвер, 18 серпня 2005, 11:12

Колишній заступник глави Нацбанку Сергій Яременко подав у відставку через незгоду із главою банку Володимиром Стельмахом у питаннях проведення грошово-кредитної політики.

Про це Яременко заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант", опублікованому в четвер.

"Ми не прийшли до єдиної думки про те, у якому напрямку має проводитися грошово-кредитна політика держави", - сказав він і додав, що спільної думки досягнуто не було зі Стельмахом і Шаповаловим (перший заступник глави Нацбанку).

"Ми, як з'ясувалося, дотримуємося різних методів. Переконати один одного в правоті нам не вдалося. Більше того, нам не вдалося прийти до спільного розуміння й оцінки ситуації", - сказав він.

За його словами, незважаючи на те, що розмова йшла про базові речі в економіці, "доводиться враховувати, що є прихильники різних шкіл і підходів". Яременко також розповів, що залишився "у нормальних відносинах зі Стельмахом".

"Ніхто ні на кого не тиснув, рішення були прийняті в нормальній обстановці. Важливо, що я й не протестую", - сказав він.

Яременко також розповів, що в понеділок зі своєї ініціативи подав заяву, а у вівторок його підписав глава НБУ.

На питання, із чим саме не згодний Яременко, він сказав: "Я бачу, що в напрямку, який зараз обрано Національним банком, сховані великі загрози для економіки. Як внутрішні, так і зовнішні".

"Справа в тому, що перехід до придушення інфляції через грошові агрегації в національній валюті - це досить дивний момент, що не має під собою економічних підстав. У даній ситуації він не є методом, що може привести до зниження інфляції", - сказав Яременко.

"Принаймні, без негативного впливу на інші сектори української економіки. Я боюся спаду. Подальшого спаду в економіці", - додав він.

Він також вважає, що в економіці України "необхідно дотримуватися чітких принципів: ціновим "якорем" у монетарній політиці є курс".

"Це може забезпечити динаміку інфляції значно більш ефективно, ніж метод, запропонований НБУ. Я вважаю, що в умовах розбалансованої економіки необхідно залишити хоч якийсь реальний якір для того, щоб за нього схопитись. Ми ж зараз намагаємося його забрати. Це, на мій погляд, неприйнятно й занадто ризиковано", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування