Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко перевірить, як Медведчуку давали полковника

П'ятниця, 19 серпня 2005, 15:30

Міністр оборони Анатолій Гриценко доручив юристам перевірити законність дострокового присвоєння військових звань голові Соціал-демократичної партії (об'єднаної), колишньому голові адміністрації президента Віктору Медведчуку.

Гриценко сказав, що Медведчуку в липні 1995 року було присвоєне військове звання капітана, через три з половиною місяці - звання майора, а ще через 6 місяців - звання підполковника.

Ці звання були присвоєні за наказом Валерія Шмарова, який був тоді міністром оборони.

Гриценко зазначив, що після цього, ще через 7,5 місяців, у листопаді 1996 року, Медведчуку вже за наказом міністра оборони Олександра Кузьмука було присвоєне дострокове звання полковника.

Гриценко пояснив, що достроково присвоїти військове звання можна лише у разі призову на військову службу. "Водночас ні майор, ні підполковник, ні капітан Медведчук не призивався", - сказав він.

Гриценко сказав, що якщо буде виявлено, що звання були присвоєні незаконно, то він скасує відповідні накази попередніх міністрів оборони.

Медведчук з 1994 по 1999 рік був членом Координаційного комітету з боротьби з корупцією й організованою злочинністю при Президенті, з 1995 по 2000 рік був членом Ради роботодавців і товаровиробників при Президенті, а з 1996 по 2000 рік був позаштатним радником Президента з питань податкової політики.

Із січня 2001 року Медведчук - президент Спілки адвокатів, з березня 1994 року - голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів.

Міністр оборони навів ще один приклад стрімкої військової кар'єри одного з високопосадовців - колишнього віце-прем'єра з гуманітарних питань Дмитра Табачника.

Зі слів Гриценка, звання старшого лейтенанта Табачник одержав у жовтні 1989 року, а через 5 років, за наказом Шмарова, йому було присвоєне звання майора, оминаючи звання капітана, після чого у березні 1995 року Табачник одержав звання підполковника, а в лютому 1996 року - полковника, за наказом того ж міністра оборони Шмарова.

Гриценко зазначив, що в 1996 році за поданням Генеральної прокуратури були скасовані всі достроково присвоєні військові звання Табачника, і він зараз старший лейтенант.

Як повідомлялося, раніше МВС запросило Медведчука 19 липня дати пояснення із приводу присвоєння деяким громадянам високих державних звань.

Тоді Соціал-демократична партія (об'єднана) офіційно повідомила МВС, що лідер партії Медведчук перебуває у відпустці.

"Українські новини"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування