Пінчук хотів продати НЗФ "Привату", а Григоришин давав 50 млн

Субота, 20 серпня 2005, 19:51

Бізнесмен Костянтин Григоришин пропонував співвласнику групи "Приват" Ігорю Коломойському 50 мільйонів доларів за те, щоб Нікопольський завод феросплавів залишився у власності Віктора Пінчука.

Про це Коломойський сказав в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

"Григоришин не криючись називав і суму, яка повинна дістатися за труди тому, хто допоможе зберегти за Пінчуком право на контрольний пакет Нікопольського", - сказав він.

"Нам було запропоновано заплатити кругленьку суму, що викликало у нас неприйняття й нерозуміння: з якого такого доброго дива?", - розповів бізнесмен.

За його словами, між ним і Григоришиним було підписано угоду про контроль над НЗФ.

"Загострення процесу навколо Нікопольського заводу феросплавів почалося не сьогодні, а в грудні минулого року. Є папір, підписаний Григоришиним, Щеголевським і Дементієнком — з одного боку і мною — з другого боку, про набуття корпоративного контролю над НЗФ. Називається цей папір угодою", - розповів Коломойський.

"Але згодом, коли Григоришин оголосив мені, скільки потрібно буде платити різним чиновникам, які його підтримують, і про те, що завод потрібно буде купувати у Пінчука, а не у Фонду держмайна, — угода перестала діяти. Ми розсварилися і перестали співробітничати у цьому питанні", - сказав він.

Він також розповів, що Пінчук перед тим, як продати 70% акцій НЗФ бізнесменам Абрамову і Вексельбергу, пропонував їх "Привату". "Та ми відмовилися. Ми не бажаємо у нього нічого купувати, це наша принципова позиція", - сказав він.

Відповідаючи на питання, скільки "Приват" готовий заплатити за контрольний пакет НЗФ, Коломойський сказав: "Якби конкурс проходив сьогодні, то, гадаю, ціна досягла б 300 млн".

"А якщо конкурс проходитиме завтра і на ньому буде аукціонна боротьба, гадаю, ціна зросте до 400 млн.: ажіотаж, аукціон, кров грає... Хтось ходить у казино, а хтось на аукціони з купівлі Нікопольського феросплавного", - сказав він.

Коломойський також прокоментував версію, що у разі перемоги Пінчука в битві за НЗФ його лобістам дістануться деякі телеканали, а у разі повернення заводу в держвласність Юлія Тимошенко отримає лояльність каналу "1+1", 40% якого купує "Приват".

"Чи відчуваєте ви різницю між двома ситуаціями? Хтось допомагає Пінчуку реалізувати за 380 мільйонів доларів його тухлу власність, у результаті чого держава не отримує гроші за контрольний пакет, зате цей хтось отримує канали. Тут логіка є", - сказав він.

А друга ситуація перебуває абсолютно поза межами логіки. Ми — бізнесмени і навіщо нам за повернення дер-жа-ві пакета, свого часу викупленого на незаконному аукціоні за заниженою ціною Пінчуком, платити комусь хабар у вигляді 40 відсотків "1+1"?", - сказав Коломойський.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...