Московський патріархат ніяк не може, щоб не повчати Україну

Понеділок, 22 серпня 2005, 14:49

У Московському патріархаті розцінюють перенесення кафедри Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) зі Львова в Київ як прояв агресії стосовно православних віруючих в Україні і "крок назад у православно-католицьких відносинах".

"Ми з жалем сприйняли звістку про перенесення 21 серпня кафедри УГКЦ зі Львова в Київ і зміну титулу кардинала Любомира Гузара", - заявив у понеділок працівник секретаріату з міжхристиянських відносин Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату Олексій Долгов, повідомляє РІА "Новини".

За його словами, "доводи, приведені керівництвом УГКЦ на підтримку перенесення кафедри, необґрунтовані", і Московський патріархат сприймає цей крок "як прояв агресії стосовно православних віруючих в Україні, оскільки уніатів у Києві мало" (менш 10%).

"Перенесення кафедри УГКЦ свідчить про уніатську експансію в традиційно православних областях України, де православні віруючі становлять більшість", - сказав Долгов.

Він підкреслив, що "цей крок здійснено усупереч позиції Російської Православної Церкви й Української Православної Церкви, безсумнівно підриває православно-католицький діалог у сфері міжконфесійних відносин".

"Про те, що ситуація буде залишатися складною, свідчать акції протесту, звернення православних ієрархів, політичних і громадських діячів, якими супроводжувалося перенесення кафедри глави УГКЦ", - відзначив Долгов.

У масових акціях протесту брало участь кілька тисяч осіб, і представник Московського патріархату не виключає можливості їхнього повторення.

Рішення про перенесення до Києва кафедри предстоятеля УГКЦ і зміну його титулу схвалив незадовго до смерті покійний Папа Римський Іоанн Павло II. Священики Української Православної Церкви і Московський патріархат неодноразово висловлювали незгоду з таким рішенням, називаючи його "недружнім".

Вже напередодні перенесення кафедри УГКЦ Патріарх Московський і всія Русі Алексій II висловив сподівання на "зважений і розумний підхід з боку Римсько-Католицької Церкви", а митрополит Київський і всія України Володимир направив Папі Бенедикту XVI звернення з закликом скасувати декрет, підписаний його попередником.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...