Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин хоче у Європарламент спостерігачем

Понеділок, 22 серпня 2005, 18:25

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що український парламент має бути представлений у Європейському парламенті хоча б у якості спостерігача.

Про це він сказав сьогодні у Києві під час наради керівників закордонних дипломатичних представництв України.

Литвин, говорячи про євроатлантичну інтеграцію України, вчергове повторив свою тезу, що Україна має зосередитися на реалізації своїх внутрішніх завдань, які б дозволили встановити європейські стандарти життя в Україні. Він підкреслив, що необхідно працювати, а не займатися деклараціями.

Водночас, на його думку, в Україні необхідно проводити більше круглих столів, запрошуючи на них представників країн, які нещодавно вступили у Євросоюз і НАТО і взагалі проводити ширше інформування громадськості про переваги євроатлантичної інтеграції України.

За словами спікера, перебування Верховної Ради у Європарламенті хоча б у якості спостерігача необхідне для того, щоб українські депутати "відчували пульс Європи, бачили законодавство, яке ухвалюється в Європі, і працювали на виріст" всередині держави.

Говорячи про зовнішню політику України, Литвин висловив переконання, що засади зовнішньої і внутрішньої політики має визначати президент України, але парламент має бути причетний до цього процесу. Зокрема, він висловився за необхідність ухвалення закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики держави. Голова Верховної Ради наголосив, що це має бути спільна робота президента і парламенту.

"Ми повинні мати консолідовану позицію", - сказав він.

Крім того, в ході зустрічі Литвин попросив дипломатів сприяти зовнішній діяльності українських парламентаріїв. Зокрема, він зауважив, що навіть якщо у двосторонніх відносинах між державами існують проблеми, необхідно "залишати люфт для співпраці на парламентському рівні". На його глибоке переконання, між парламентами різних країн має відбуватися "народна дипломатія".

Крім того, Литвин привітав сьогоднішній указ президента про посилення координуючої ролі Міністерства закордонних справ у реалізації зовнішньої політики України.

При цьому Литвин наголосив, що необхідні узгоджені дії та інформування між гілками влади щодо зовнішньої діяльності України. Він зауважив, що сьогодні нерідко після міжнародних переговорів не інформують про їх зміст.

Крім того, він пообіцяв, що парламент при розгляді проекту державного бюджету на наступний рік має намір збільшити фінансування МЗС. Він зауважив, що "по облаштуванню посольства оцінюють державу" і тому фінансування МЗС має бути істотно підвищено.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування