Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатка "знахабніла" і хотіла домовитися з Луценком про горілку

Вівторок, 23 серпня 2005, 12:35

За фактами злочинів на минулих виборах порушено близько 5 тисяч кримінальних справ.

Про це в інтерв'ю "Україні молодій" розповів міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

"Загалом, фігуранти цих 5 тисяч кримінальних справ отримують в основному умовні терміни ув'язнення, організатори — 3-5 років або знову-таки умовно, або в "реальному" часі. Мені здається, тут не в жорсткості справа, бо це була лінія президента — дати можливість амністувати таких підневільних, виконавців фальсифікацій, які купилися на двадцятку чи 50 гривень. Умовний термін — це теж серйозне покарання для людини, на все життя запам'ятається. Головне — щоб суспільство зрозуміло: більше такого допускати не можна", - повідомив Луценко.

"Стосовно інших резонансних справ, пов'язаних із виборами, — транзитного сервера, "підрахуя", інших високих діячів — на жаль, це не в компетенції МВС. Їх ведуть інші правоохоронні органи", - відзначив Луценко.

Міністр назвав головні пріоритети боротьби зі злочинністю.

"Це, зокрема, тотальний контроль над надрокористуванням в Україні. На сьогодні ми на 90 відсотків провели перевірку всіх родовищ в Україні. Виявили, де немає ліцензій, завершимо перевірку до кінця року й поставимо цю величезну жилу, яка досі не працювала, на службу бюджету. (Тут на 4,5 тисячі родовищ ми викрили більше 600 злочинів і встановили збитків на 440 мільйонів гривень, відшкодували вже більше сотні мільйонів)", - сказав Луценко.

Другий напрям — це "тотальний контроль за обігом спирту в Україні".

"А тут узагалі не до жартів. Я можу багато розповідати, скільки ми зараз арештовуємо пляшок нелегальної горілки. Скажімо, у Харківській області — півмільйона. А буквально днями арештували 50 тисяч пляшок "Артеміди". Причому вона (народна депутатка Ганна Антоньєва. — Ред.) набралася нахабства дзвонити до мене й домовлятися. Я їй кажу: "Ганю, даремно стараєшся", - розповів Луценко.

"Розумієте, нелегальна горілка не вся робиться у підпільних цехах. Її можуть виготовляти, щоб обійти податкову, або в нічну зміну, або в суботу-неділю, як на "Артеміді". І тут приїжджає міліція — у них, звісно, шок. Боротися з цим можна, але ефективнішою є боротьба ще на рівні спирту. Його повністю виробляють державнi підприємства, які не підлягають приватизації. Там є комерційні структури-орендарі. І саме на цьому рівні нам треба встановлювати контроль", - зазначив він.

Луценко також описав схему безакцизного використання спирту.

"Випускається спирт, який нібито йде на доблесну кримську парфумерну фабрику (хоча вона вже вісім років не працює) без акцизу. А насправді цей спирт повертає на Харківщину, де на продуктовому заводі одного з народних депутатів розливається, і на тобі — 500 тисяч пляшок якісної, але незаконної горілки, без сплати акцизу. Це колосальні збитки для держави", - розповів Луценко.

Третій пріорітет, за словами Луценка, наведення порядку при реєстраціїї автомобілів.

"Про те, що творилося у західних областях, у Києві при перевезенні сотень тисяч авто, ходять легенди. Тепер ми тотально міняємо начальників МРЕВ і сьогодні, якби не замовлені рішення судів, які зобов'язують реєструвати машину без усіх сплат, можна вже було б звітувати про виконання. Наразі ми готуємо низку нормативних документів, організаційних заходів, повну комп'ютеризацію цієї сфери, щоб цілковито припинити практику ненадходження десятків мільйонів гривень до бюджету у цій сфері", - зазначив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування