Росія скаржиться, що Україна не хоче говорити про проблеми ЄЕП

Четвер, 25 серпня 2005, 13:05

Розбіжності з Україною з питання створення наднаціонального органу по тарифному врегулюванню у рамках формування єдиного економічного простору зберігаються.

Про це заявив на брифінгу в четвер національний координатор від Росії в групі високого рівня по формуванню ЄЕП, директор департаменту міжнародного співробітництва Мінпроменерго Дмитро Сухопаров.

"Розбіжності по створенню наднаціонального органу по тарифному врегулюванню і за датою зняття всіх обмежень у торгівлі з Україною поки зберігаються", - сказав він.

Сухопаров нагадав, що в рамках формування ЄЕП ще рік тому було прийняте рішення на рівні президентів чотирьох країн (Росії, України, Білорусії, Казахстану) про підготовку на першому етапі 29 угод, необхідних для формування зони вільної торгівлі між чотирма країнами, а потім ще додатково 14 угод - для створення Митного союзу.

За його словами, Україна брала участь у розробці 14 угод з 29, і з них тільки по 7 вдалося досягти повної згоди. Основні розбіжності стосуються створення наднаціонального органу по тарифному врегулюванню, проти чого виступає Київ.

Усього для формування ЄЕП, сказав Сухопаров, необхідно розробити 93 угоди, з яких 90 вже підготовлені.

При цьому він відзначив, що Росією, Білорусією і Казахстаном на експертному рівні погоджений уже 61 документ. У форматі ж чотирьох країн, тобто за участю України, з 93 угод погоджено лише 17.

Сухапаров також повідомив, що митні тарифи Росії, Білорусії і Казахстану можуть бути повністю уніфіковані вже до кінця 2006 року.

У той же час, він утрудняється сказати, коли буде уніфікований митний тариф і з Україною.

За його словами, у даний час складно говорити про терміни, коли митні тарифи з Україною будуть уніфіковані, тому що Україна поки відмовляється навіть обговорювати питання про єдиний митний тариф.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування