Ющенко не проміняє СНД на Грузію

П'ятниця, 26 серпня 2005, 13:09

Президент України Віктор Ющенко підкреслює, що Співдружність демократичного вибору не є ні паралельним, ні дублюючим механізмом по відношенню до Співдружності незалежних держав.

Так Ющенко прокоментував в інтерв'ю агентству "Татар-інформ" спільну заяву президентів Грузії та України в Боржомі про створення такого співтовариства.

"Суть у тому, що дві держави, які сповідають європейські цінності і прагнуть до утвердження демократії і побудови громадянського суспільства на своїх територіях, закликають країни регіону спільного сусідства, що поділяють зазначені цілі, об'єднати зусилля для їхньої реалізації", - пояснив український президент.

"Невже в цьому прагненні вбачається дублювання функцій СНД?", - сказав він.

"Навпаки, метою ініціативи є звільнення Балто-Чорноморсько-Каспійського регіону від будь-яких ліній поділу і духу конфронтації, сприяння врегулюванню "заморожених" конфліктів і захисту прав людини, а не бажання дружити проти когось", - підкреслив Ющенко.

"Думаю, ми можемо говорити про якісно новий рівень пропонованого співробітництва в регіоні, що не суперечить існуючим формам взаємодії і не є ні паралельним, ні дублюючим механізмом по відношенню як до СНД, так і до інших регіональних об'єднань", - підсумував президент.

Ющенко також відзначив, що економічне співробітництво України з країнами СНД активно розвивається.

"Всупереч очікуванням деяких експертів, економічне співробітництво України з країнами СНД продовжує активно розвиватися", - сказав він.

Найбільш активно, за словами Ющенка, торгівля України розвивалася з Узбекистаном, Білорусією, Азербайджаном, Вірменією. "Разом з тим певне занепокоєння викликає падіння товарообігу з Казахстаном і зниження українського експорту в Туркменістан", - відзначив він.

"Що стосується Російської Федерації, то ріст українського експорту за перше півріччя ц.р. склав 24%, імпорту з РФ в Україну – близько 11%. При збереженні таких темпів до кінця року ми могтимемо встановити черговий рекорд по обсягах двосторонньої торгівлі", - сказав Ющенко.

Він відзначив, що ці показники "могли б бути ще більш вражаючими за умови ліквідації існуючих бар'єрів у взаємній торгівлі".

Саме тому, відзначив президент, Україна залишається активним прихильником створення повномасштабної зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень на всьому просторі СНД.

Ющенко нагадав, що Україна виходить на самміт глав країн СНД у Казані з ініціативою підготувати найближчим часом рішення Ради глав держав Співдружності про механізм функціонування зони вільної торгівлі, а також про уніфікацію тарифів і створення транспортних коридорів для транспортування енергоносіїв у Європу.

"Глибоко переконаний, що втрачена вигода від затягування рішення цих насущних проблем протягом тривалого часу виміряється мільйонами доларів для кожної держави Співдружності", - сказав Ющенко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування