Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" обіцяє, що Україна зимуватиме з газом

Понеділок, 29 серпня 2005, 11:06

Керівник "Нафтогаз Україна" Олексій Івченко вважає, що наразі Україна не має жодних проблем із газом.

"Дефіциту немає й не буде – нинішній баланс газу повністю задовольнить потреби українських споживачів. Справді, коли тільки-но очолив компанію, газу за контрактами не вистачало, оскільки попереднє керівництво компанії "не законтрактувало" газ на весь 2005 рік. Це довелося робити нам", - сказав він в інтерв’ю "Львівській газеті".

За словами Івченка, щороку держава споживає близько 75 млрд. куб. м газу, з яких торік 29 млрд. куб. м експортували з Туркменістану, 26 млрд. отримали з Росії як оплату за транзит її газу територією України, ще трохи більше за 3 млрд. докупили в "Газпрому".

"Крім цього, 20 млрд. куб. м газу видобувають щороку в Україні (до речі, "газові" потреби населення повністю покриваємо завдяки видобутку власного блакитного палива, а обсяги цього процесу постійно зростають)", - зазначив керівник "Нафтогазу".

Івченко нагадав, що наприкінці липня "Нафтогаз" провів "дуже результативні" переговори з президентом Туркменістану Сапармуратом Ніязовим. Наслідком яких буде те, що, по-перше, починаючи з другого півріччя 2005 року, вартість газу з цієї держави для України зменшиться з 58 дол. США до 44 за тисячу кубометрів.

"По-друге, обсяги постачань так званого "інвестиційного" газу вже зростають із 4,5 млрд. куб. м до 5 млрд., а наступного року цей показник сягне 6 млрд. куб. м", - додав він.

"Окрім того, на вересень заплановано підписати довгострокову угоду про постачання газу з Туркменістану, розраховану на 25 років. І якщо донедавна за цей продукт розраховувалися на 50% "живими" грошима, а на 50% – товарами, то з другого півріччя 2005-го переходимо на оплату суто грошима", - зазначив Івченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування