Івченко розібрався з "Газпромом" і перевиконує план

Понеділок, 29 серпня 2005, 11:47

Керівник НАК "Нафтогаз України" заявляє, що конфлікт з російським "Газпромом" щодо 7,8 млрд. куб. м російського газу, які містилися в українських сховищах, вичерпано.

Про це він сказав в інтерв’ю "Львівській газеті" у понеділок.

"Ми нарешті поставили крапку щодо славнозвісних 7,8 млрд. куб. м газу, в наявності яких “Газпром” спершу сумнівався, а потім побажав залишити їх Україні як оплату за транзит свого блакитного палива через наші терени", - сказав він.

За словами Івченка, українська сторона не погодилася на такий варіант і наполягла на підписанні угоди, відповідно до якої "2,5 млрд. куб. м газу з цих 7,8 млрд. отримуємо від “Газпрому” в рахунок транзиту російського газу через територію України в Європу, але понад передбачені контракти".

"Решту 5,3 млрд. куб. віддаватимемо “Газпрому” частинами", - зазначив він.

Також, як повідомив керівник "Нафтогазу", між НАК та "Газпромом" підписано документи "про те, що 2005 року "Газпром" "прокачає" на експорт на 8 млрд. куб. м газу більше, ніж планували досі".

За словами Івченка, українській стороні такі угоди вигідні, "адже ціна російського газу залишається фіксованою – на рівні 50 доларів за 1000 куб. м, а плата за транзит – з розрахунку тарифу 1,09 долара за 1000 кубометрів на 100 км".

"З іншого боку, очевидно: що більше російського газу транспортуємо до Європи, то більше отримаємо його від Росії як оплату за транзит", - сказав він.

Крім того, за словами Івченка, "нині ми перевиконуємо контрактні заявки "Газпрому" щодо транзиту російського газу на Захід". "За останні три місяці – на 3,3 млрд. куб. м. газу. І таку тенденцію буде збережено", - додав керівник "Нафтогазу".

За його словами, таким чином долаються "взаємні претензії та проблеми, що їх накопичували роками".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування