Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко взяв курс на відділення від ядра

Понеділок, 29 серпня 2005, 13:22

Президент фонду "Політика" В'ячеслав Ніконов стверджує, що Україна віддаляється від СНД і не зацікавлена в поглибленні співробітництва в межах цієї організації.

Таку думку він висловив в понеділок в інтерв'ю агентству "Інтерфакс".

Ніконов висловив думку, що на саміті СНД, який пройшов в Казані, було зафіксоване ядро країн, зацікавлених у розвитку цієї організації, в яке Україна не входить.

"Цей саміт зафіксував наявний статус-кво в Співдружності, але нічого нового він не вніс. Ніхто нічого революційного від цієї зустрічі не чекав, крім тих журналістів, які завжди чекають сенсацій", - додав він.

На його думку, це означає - "визначене ядро держав, яке зацікавлене в поглибленні співробітництва, в нього входять Росія, Казахстан, Білорусія, Вірменія, Киргизія, Таджикистан та Узбекистан".

Ніконов вважає, що Азербайджан і Молдавія ще не визначилися зі своїм ставленням до СНД, а "Туркменістан, Грузія й усе більше Україна, мабуть, взяли курс на віддалення від СНД".

Говорячи про зустріч лідерів ЕЄП у Казані, Ніконов відзначив, що "ще обрання Віктора Ющенка було усіма розцінене як кінець участі України в цьому проекті".

На його думку, зараз Ющенку "необхідна участь в ЄЕП з внутрішньополітичних міркувань, оскільки більшість українського населення підтримує ідею більш тісного союзу з Росією".

"Однак ті умови, які виставляє українська сторона, означають, що ЄЕП може відбутися тільки як союз трьох держав, без України. Пропозиція Ющенка підписати 15 угод з 29, безумовно, вигідна Україні, але абсолютно не вигідна всім іншим учасникам проекту, які на це не підуть", - підкреслив Ніконов.

За словами голови Ради зовнішньої та оборонної політики Сергія Караганова, "Ющенко, підтвердивши позицію Києва стосовно ЄЕП, фактично сказав, що Україна в цьому об'єднанні брати участі не буде, а проект ЄЕП у форматі з Україною вже не існує".

"Інша справа, що його співрозмовники після зустрічі у форматі ЄЕП вирішили не псувати атмосферу загального заходу й не підкреслювати розбіжності", - сказав Караганов "Інтерфаксу" у понеділок.

Говорячи про підсумки саміту СНД він відзначив, що "у принципі пройшов ритуальний захід, але ніхто нічого іншого й не очікував".

"Добре, що обійшлося без скандалів, непогано, що пройшли досить дружні зустрічі з керівництвом Грузії, України й інших країн", - підкреслив Караганов.

"Усі побачилися, ніяких кардинальних рішень прийнято не було, а СНД продовжує благополучно дрейфувати в напрямку до організації, покликаної сприяти діалогу між країнами колишнього СРСР", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування