Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сенатор США похвалив Литвина і пообіцяв допомогти з поправкою

Понеділок, 29 серпня 2005, 13:55

Сполучені Штати Америки готові сприяти реформам, що відбуваються в Україні.

Про це сказав сенатор США Річард Лугар в інтерв`ю журналістам після зустрічі у Києві з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, повідомляє УНІАН.

Лугар повідомив, що під час зустрічі мав "дуже плідну" дискусію з Литвином. Він привітав з успіхом України на шляху реформ, а також особисто Литвина за те, що той "проявив розум, мужність і витримку під час президентських виборів в Україні".

За словами Лугара, вони обговорили різні шляхи сприяння з боку США президенту України, прем'єр-міністру, Верховній Раді на шляху просування реформ. Як сказав сенатор, США розуміють, що український уряд вживає заходів для покращення ситуації в державі.

Він зауважив, що під час зустрічей з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, президентом Віктором Ющенком, іншими керівниками держави, а також з представниками попередньої української влади делегація США "краще зрозуміє плани України стосовно реформуванню своєї економіки".

"Але нас дуже тішить демократичний поступ України, і як наслідок - покращення співпраці з США. Ми хотіли б почути, як США могли б сприяти реформам в Україні, щоб були досягнуті кращі соціальні та економічні стандарти", - сказав Лугар.

Також Лугар сподівається, що конгрес США може скасувати поправку Джексона-Веніка щодо України цієї осені. Він вже розробив відповідний законопроект і подав його на розгляд до Конгресу США, повідомляє 5 канал.

Як розповів повідомив прес-секретар Литвина Ігор Сторожук, під час зустрічі питання про скасування поправки підняв Литвин.

"Він сказав, що якщо ми говоримо про підтримку України, то це один з пунктів, який необхідний для вступу до Світової організації торгівлі. На що сенатор Лугар зазначив, що особисто він підготував дуже ефективний законопроект і сподівається на його позитивний розгляд восени у конгресі США", - сказав він.

За словами Сторожука, у ході зустрічі обговорювалась внутрішньополітична ситуація в Україні. Литвин сказав, що за умов уже фактичного початку підготовки до проведення парламентських виборів 2006 року потрібен компроміс між політичними силами, який забезпечить політичну стабільність.

Спікер парламенту розповів Лугару про діяльність парламенту, наголосивши на трьох головних завданнях, що стоять перед ним. Зокрема, за його словами, це забезпечення чесних і прозорих виборів. При цьому Литвин висловив упевненість, що у влади є можливість і бажання забезпечити проведення виборів у відповідності до демократичних критеріїв.

Також завданням парламенту він вважає ухвалення реалістичного бюджету зростання на наступний рік, який, на його думку, має бути невід'ємною частиною стратегічної програми розвитку України.

Ще одним з важливих завдань Литвин назвав прийняття законодавчих актів, які б забезпечили реалізацію зовнішньополітичного і економічного курсу України, у тому числі це стосується вступу до Світової організації торгівлі.

У цьому зв'язку Литвин наголосив на важливості підтримки з боку США. Лугар висловив готовність підтримати рух України до СОТ і надання їй статусу країни з ринковою економікою.

Сторони обговорили і конкретні кроки сприяння України з боку США. Зокрема, обговорювалось питання фінансової допомоги США при ліквідації в Україні застарілого озброєння.

Литвин висловив готовність невідкладно розглянути та ухвалити у парламенті поданий урядом законопроект з цього приводу, як тільки він надійде до Верховної Ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:54
По всій Україні лунала тривога через російський МіГ-31К
10:49
BHP пропонує купити конкурента Anglo American за майже $39 мільярди
10:33
Колишній строковик коригував вогонь ворога по позиціях ЗСУ: контррозвідка запобігла втечі агента РФ
10:32
Кредитний рейтинг Boeing впав через вплив проблеми з контролем якості на грошовий потік
10:32
Командувач армії Британії вважає, що Україна збільшить кількість дальніх ударів по Росії
10:30
Байден підписав закон, який дозволить заблокувати TikTok у США
10:21
Війна – не перешкода, інвестиції в Україну зростають: хто і чому інвестує
10:19
Китай надає причал для російського судна, що перевозить північнокорейську зброю - Reuters
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
Усі новини...