Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни готові боротися за "Криворіжсталь"

Вівторок, 30 серпня 2005, 11:18

Російські компанії "Сєвєрсталь" і група "Євраз" мають намір взяти участь у торгах із продажу меткомбінату "Криворіжсталь".

Про це пише російська газета "Ведомости" з посиланням на "відразу кілька джерел, знайомих з підготовкою конкурсу".

Видання нагадує, що в понеділок Фонд держмайна України оголосив про допуск чотирьох компаній до процедури передпродажної оцінки "Криворіжсталі".

Як відзначають "Ведомости", крім "Сєвєрсталі" і групи "Євраз", документи щодо "Криворіжсталі" були надані компаніям Mittal і Arcelor.

Представник Arcelor Жан Ласар заявив "Ведомостям", що його компанія зацікавлена у придбанні "Криворіжсталі", але від подальших коментарів відмовився. Із представниками Mittal Steel, які раніше заявляли про готовність купити "Криворіжсталь", газеті зв'язатися не вдалося.

Аналітики вважають закономірним, що інтерес до комбінату не згас, пишуть "Ведомости".

"Подібні активи дуже дефіцитні, і їх залишилося небагато, - зауважує аналітик Brunswick UBS Олексій Морозов. - А Україна виграє в Західної Європи низькими витратами, забезпеченістю залізорудною сировиною".

На його думку, шанси і "Євраза", і "Сєвєрсталі" на перемогу в цьому конкурсі однаково високі. "Все вирішить ціна. Але на балансі "Сєвєрсталі" є $1,3 млрд, а в "Євраза" - близько $1 млрд. Обоє не обтяжені борговим навантаженням і без проблем можуть позичити гроші в банках", - констатує Морозов.

В'ячеслав Смольянінов, аналітик "Уралсиба", вважає, що після детальнішого ознайомлення з умовами тендера російські претенденти можуть змінити свою думку й відмовитися від участі в конкурсі.

Раніше про участь у конкурсі з придбання "Криворіжсталі" також заявляв представник групи "Приват" Ігор Коломойський.

Повторні торги із продажу 93,02% акцій "Криворіжсталі" призначені на 24 жовтня. Умови конкурсу були оголошені 10 серпня, і багатьом вони здалися надто жорсткими.

Стартова ціна встановлена на рекордному рівні в 10 млрд гривень. Крім того, покупець повинен буде взяти на себе інвестиційні зобов'язання в 12 млрд гривень ($2,4 млрд) на період до 2013 року.

До приватизації "Криворіжсталь" повинна виплатити дивіденди державі, а її покупець повинен буде відновити виробництво листової сталі, закрите ще в 1990-х роках.

Заявки на участь у конкурсі Фонд держмайна України буде приймати ще півтора місяця - до 17 жовтня.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування