У Литвина вважають пропозицію Ющенка шантажем

Середа, 31 серпня 2005, 14:41

Лідер фракції Соціал-демократичної партії України (об'єднаної) Леонід Кравчук вважає, що влада зневажає закони і Конституцію.

"На жаль, нігілізм до закону і до Конституції стає провідною лінією в поведінці влади", - сказав Кравчук у середу в ході "круглого столу", присвяченого обговоренню пропозиції президента підвищити виборчий бар'єр на парламентських виборах 2006 року.

Кравчука здивувала ця ініціатива, висунута після того, як президент підписав закон.

"Після цього я сказав привселюдно, що жодному слову президента Віктора Андрійовича Ющенка я особисто не повірю, як і іншим державним чиновникам", - сказав Кравчук.

Депутат сказав, що з часів Йосипа Сталіна прийнято заявляти про те, що главу держави постійно підставляють. Він підкреслив, що керівник держави не може не читати того, що він підписує.

"Тому, коли говорять, що президента підставили, що він не читав, підписав на коліні, то потрібно задуматися вже не про оточення, а про досвід, інтелект і знання президента України", - сказав лідер фракції.

Він закликав дотримуватися раніше досягнутих домовленостей щодо закону про вибори народних депутатів.

Кравчук відзначив, що у випадку досягнення консенсусу, що стосується внесення змін у законодавство щодо виборів депутатів, то СДПУ(о) буде брати в ньому участь.

Кравчук повідомив, що на даний час не обговорюється питання створення виборчого блоку його імені.

Відповідаючи на питання про можливу зміну назви партії перед виборами, Кравчук підкреслив, що назва партії не може мінятися, а можуть мінятися тільки прізвища в першій п'ятірці партійного списку.

У той же час член фракції Народної партії Олег Зарубінський на тому ж круглому столі висловив думку, що пропозиція президента підвищити прохідний бар'єр є політичною технологією і спробою шантажувати своїх союзників.

Він вважає, що пропозиція Ющенка є вершиною "айсберга", в основі якої лежить "певний шантаж деяких союзників і напівсоюзників", що не зможуть перебороти бар'єр і тому будуть змушені блокуватися, об'єднуватися в блок, крім того, парламентські фракції цих партій будуть змушені підтримати пропозицію про підвищення прохідного бар'єра.

Зарубінський підкреслив, що встановлений законодавством трипроцентний бар'єр є "золотою серединою". І висловив сумнів у тім, що в парламенті знайдеться 226 голосів для підвищення прохідного бар'єра для партій до 7%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування