Податківці вводять податок на нерухомість

Середа, 31 серпня 2005, 19:19

Державна податкова адміністрація запрошує до громадського обговорення розробленого нею проекту закону "Про податок на нерухомість".

Як повідомило управління інформаційної політики ДПАУ, законопроект розміщено на сайтах ДПАУ і Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, а пропозиції і зауваження до нього приймаються протягом місяця з дня його оприлюднення.

Законопроектом передбачається оподатковування земельних ділянок, будинків і споруд, що знаходяться у власності або користуванні фізичних і юридичних осіб.

Об'єктами оподатковування визначені земельні ділянки, земельні частки (паї), багатоквартирні житлові будинки або їхні частини (квартири), житлові будинки садибного типу, садові будинки, дачі, гаражі, а також споруди - матеріальні об'єкти, що підпадають під визначення першої групи основних фондів.

Проектом передбачене оподатковування будинків і споруд за ставкою 1% бази оподатковування на рік.

З метою стимулювання раціонального використання будинків і споруд юридичними особами і запобігання механізму штучної збитковості, законопроектом пропонується зменшувати на суму сплаченого податку нерухомість податок на прибуток, якій підлягає сплаті в бюджет.

Для власників будинків база оподатковування будинку, що використовується родиною власника в податковому році як основне місце проживання, зменшується за цей рік на суму, розраховану виходячи з 200 кв. м загальної площі такого будинку на родину, а база оподатковування будинку, що використовується як садовий будинок, зменшується на суму, розраховану виходячи з 80 кв. м загальної площі.

У базу оподатковування не включаються нежитлові приміщення, що використовуються для утримання домашніх тварин і птахів, збереження садового та іншого господарського інвентарю, як льохи і для інших господарських цілей, не пов'язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

Щодо земельних ділянок вводиться стягнення податку на самовільно зайняті земельні ділянки, який складатиме для громадян 20 податкових соціальних пільг, встановлених відповідно до закону "Про податок на доходи фізичних осіб", для фізосіб-суб’єктів господарської діяльності 100 податкових соціальних пільг, а для юридичних осіб - 1000 податкових соціальних пільг.

Як відзначено в повідомленні ДПАУ, ці зміни спрямовані на попередження ухиляння від сплати податку на підставі відсутності документів на право власності або користування земельними ділянками і державної реєстрації зазначених прав.

Також у повідомленні ДПАУ відзначено, що введення податку на нерухомість значно скоротить випадки ухиляння від сплати податку на доходи фізичних осіб, оскільки послужить мірилом реального, а не формально задекларованого доходу громадянина.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування