Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскуну нагадають про роль Литвина, Кучми і Марчука у справі Гонгадзе

Середа, 31 серпня 2005, 19:41

Керівництво Міжнародної федерації журналістів не задоволене розслідуванням справи про вбивство Георгія Гонгадзе і має намір звернутися за поясненнями до уряду України.

Про це заявив кореспонденту "Радіо Свобода" генеральний секретар федерації Ейдан Вайт.

Серед фактів, що викликали невдоволення федерації журнадістів Вайт згадав зникнення колишнього начальника департаменту "наружки" МВС Олексія Пукача.

"На сьогодні ми маємо трьох свідків у справі вбивства Гонгадзе, яких необхідно притягнути до відповідальності. З цим усе цілком зрозуміло. Але проблема полягає в тому, що особа, яка безпосередньо винна у вбивстві Гонгадзе, високопосадовий генерал, зникла. І для нас абсолютно зрозуміло, що його попередили про небезпеку і дали можливість утікти", - зазначив він.

Наступна проблема, на думку Вайта, полягає в тому, що генеральний прокурор Святослав Піскун оголосив, що справу розкрито, замість того, щоб використати всі можливості для розкриття злочину.

"А це спричинило появу стіни мовчання у цій справі, яка означає надання певного захисту високопосадовим політикам, що причетні до справи Гонгадзе", - вважає Вайт.

На його думку, "цілком зрозуміло", що "частина відповідальних за цю справу офіційних представників держави не робить нічого для розслідуванні справи Гонгадзе, а політичний тиск не дає тим правоохоронцям, хто займається розслідуванням зникнення Гонгадзе, робити свою справу".

"Виникає досить серйозне становище: арештовані маленькі рибки, а великим рибам цього злочину надали можливість утікти. А це насправді великий скандал!", - каже Вайт.

МФЖ та Комісія ООН із прав людини найближчими днями мають намір звернутися до уряду України за детальнішими поясненнями та інформацією щодо ведення слідства в справі про зникнення Гонгадзе.

Вони також планують надати список тих людей, які, за їх даними, "намагались різними методами блокувати розслідування справи про зникнення Гонгадзе".

На запитання кореспондента радіо "Свобода", хто може бути причетний до викрадення і вбивства Гонгадзе, один із представників Федерації, побажавши бути неназваним, вказав прізвища голови Верховної Ради Володимира Литвина і колишнього президента України Леоніда Кучми.

З-поміж осіб, які б могли запобігти трагедії, за припущеннями членів Міжнародної федерації журналістів, міг бути тодішній секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...