Томенко проти "етнографічного" Ющенка і "сексуальних фантазій" Медведчука

Понеділок, 12 вересня 2005, 10:52

Екс-віце-прем’єр з гуманітарних питань Микола Томенко заявляє, що голова Вищого господарського суду Дмитро Притика та інші судді дають свідчення правоохоронним органам за фактами тиску на них з боку людей з оточення президента Віктора Ющенка.

Про це він сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

"...Починаючи з Притики, голови Вищого господарського суду, і інших суддів, які дають вже свідчення в Україні, які говорять, що їм постійно телефонують ці люди і говорять: "За дорученням президента ви повинні прийняти те чи інше судове рішення". Я думаю, що такого доручення не було, і тоді вони повинні відповідати перед законом за цю політичну корупцію, бо це тиск на суддів", - сказав він.

За словами Томенка, зараз оточення Ющенка хоче зробити з нього "етнографічного президента". "Щоб президент говорив про Трипілля, хочуть щоб президент займався мистецьким Арсеналом, Софією, а вони займатимуться економікою, бізнесом, зовнішньою політикою і таке інше", - зазначив він.

"Я не хочу, щоб президент був етнографічним, я хочу, щоб він дійсно був гарантом конституції, бо президент повинен бути гарантом демократичних виборів", - додав екс-віце-прем’єр.

Томенко вважає, що після набрання чинності змін до Конституції відбудеться "другий етап революції".

"Після того, як з 1 січня вступлять в силу зміни до конституції, абсолютно очевидно, - ті, хто посідають перше місце, вони формують уряд, що це люди, які працюватимуть довгий час. Не буде зрадників, помічників, кумів, братів, сестер, які візьмуть на себе відповідальність керувати країною, а президента посилати відкривати музеї чи виставки. Тому я це називаю другим етапом революції...", - сказав він.

Також Томенко стверджує, що в урядовців "не було можливості пояснити президентові, що ми робимо" через його "щільне оточення", яке їх до нього не пускало, в тому числі і фізично.

"Коли були дуже серйозні наради, ми мусили звернутися помічників, надати всі матеріали, розповісти все, про що ми будемо говорити. Прем'єр і віце-прем'єр-міністри не могли потрапити до президента, щоби поінформувати його про соціально-економічну ситуацію в країні", - сказав він.

Водночас, за словами Томенка, він не думає, що президент заборонив зустрічатися з членами уряду. "Але в останні місяці для нас було легше знайти зайвий мільярд у бюджеті, проконтролювавши контрабанду чи якісь інші речі, ніж зустрітись з президентом і пояснити, що відбувається у країні", - зазначив екс-віце-прем’єр.

На питання, чи є імовірність того, що екс-прем’єр Юлія Тимошенко піде на вибори разом з головою СДПУ(о) Віктором Медведчуком, Томенко відповів:

"Є сексуальні фантазії, а є політичні. Я шаную фантазерів з опозиції, яка не відбулася. Вони здебільшого за кордоном. Трагедія Медведчука, Януковича і всіх інших у тому, що, коли їхні колеги працювали у парламенті, а вони були "на морі" і телефонували і запитували, що тут в Україні? Якщо ви перебуваєте в Монако, або на морі в якійсь іншій країні, ви не можете знати, що тут відбувається".

За словами Томенка, нинішні опозиціонери "зараз трошки втішаються тим, що відбулося, що Тимошенко не при владі, бо вона була серйозним конкурентом для них, але їхні політичні фантазії не зайдуть так далеко, щоб додуматися до того, щоб сказати, що вони будуть разом в одному блоці".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування